Ponovo odložena rasprava zbog napada na sudiju: MAĐARICA UPUĆENA NA MEDICINSKO VEŠTAČENJE

0
1132

U Osnovnom sudu u Sremskoj Mitrovici, sudija Dragana Barbatesković, ni u utorak nije uspela da održi glavnu raspravu, povodom osumnjičene mađarske državljanke Terdike Ildiko Posci, koja je pretukla sudiju Zoricu Marković Ilieski, predsednicu Prekršajnog suda.

Rešenje o odlaganju na neodređeno vreme doneto je na predlog zamenika Osnovnog javnog tužilaštva, po kojem oni traže da se nad Mađaricom izvrši kombinovano psihološko-neuropsihijatrijsko veštačenje, ali i da joj se produži pritvor za još 30 dana.

U odnosu na prethodno ročište, kada je mađarska državljanka samo “komunicirala“ gestikulacijom rukama, ovaj put sudija Barbatesković u više navrata morala je da opominje optuženu, koja je pričala i kada nije imala reč. Zbog njenog čudnog ponašanja na prethodnom pretresu, OJT zatražilo je da se nad njom prvo uradi medicinsko veštačenje, odnosno utvrdi da li je ona psihički sposobna da iznese svoju odbranu.

Ona će se iz pritvora Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, prebaciti u specijalnu zatvorsku bolnicu u Beograd, gde će se naloženi testovi suda uraditi.

Kako je sudija Barbatesković iznela, na osumnjičenu mađarsku državljanku, stigle su primedbe iz KPZ-a, u kojima se navodi da Terdika neće da komunicira sa upravom zatvora, baca hranu, šara zidove. Kako je Mađarica uspela da iz svoje zemlje, bez ličnih dokumenata ilegalno pređe granicu Rumunije, pa uđe u Srbiju, a zatim se uputi ka Hrvatskoj granici uz obrazloženje da nosi važnu poruku Papi, mnogima nije shvatljivo.

Ona se tereti za krivično delo ometanje pravde, po kojem je zaprećena zatvorska kazna od 1- 8 godina zatvora.

Podsećanja, do nemilog događaja je došlo, kada su policajci osumnjičenu Terdiku priveli u Adaševcima kod Šida, zbog ilegalnog prelaska u našu zemlju. Posle izrečene kazne u iznosu od 15 hiljada dinara, zbog prekršaja Zakona o strancima u Prekršajnom sudu, Mađarica je više puta udarila sudiju Zoricu, koja se tri puta onesvestila. Kako je tada rekla, da nisu uleteli u sudnicu policajac i inspektor, ne zna kako bi se izvula od pomahnitale mađarske državljanke.

Gips koji je bio na ruci Mađarici kada je sa njim tukla sudiju Zoricu, skinut je nakon pretresa ulaska u pritvor. Tada je ustanovljeno da njoj ruka nije ni bila slomljena, ali i da je u njemu krila novac.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here