POZORIŠTE: Premijera predstave “Tamo daleko”

0
424

Predstava „Tamo daleko“ nastala u produkciji mitrovačkog Pozorištu „Dobrica Milutinović“i Slovačkog pozorišta „Vladimir Hurban Vladimirov “ iz Stare Pazove biće premijerno odigrana u Sremskoj Mitrovici, u četvrtak, 25. oktobra.

Predstava „Tamo daleko…“ urađena je po motivima drame „Milica Nikolićeva“. Kroz okosnicu komada, jednu ljubavnu priču između devojke i mladića, predstavlja se Veliki rat i ozbiljan komad, slovenski organizovan i komponovan da afirmiše panslovenstvo i borbu za bolje sutra.

Veoma je patriotski, počinje na Bogojavljenje, a zavaršava se krajem oktobra pobedom Srbije i odlaskom Nemaca sa ovih prostora.

Praizvodjenje, odnosno prvu postavku na scenu komad je imao davne 1934. godine u Slovačkom narodnom pozorištu u Bratislavi, sa tada najboljom glumačkom podelom koju je pozorište imalo i u režiji čuvenog Janka Borodača. Drama je postavljena i kao TV drama za Slovačku RTV u Bratislavi, Slovački radio, a igrana je i u drugim pozorištima u Srbiji i Slovačkoj. Ovo će biti njeno prvo izvođenje u autorovom rodnom Sremu i prvi put se igra u jednom profesionalnom pozorištu u našoj zemlji.

„Antiratna drama Vladimira Hurbana Vladimirova (1884 – 1950) Milica Nikolić (Milica Nikoličová, 1922), dešava se u Sremu krajem Prvog svetskog rata, 1918. godine od Bogojavljanja do kraja oktobra i dolaska oslobodilaca. Komad je napisan u duhu ljubavne drame između Austro-Ugarskog oficira, nasilno mobilisanog, von Wetthoffa, slovenskog porekla iz roda Kašuba, ne ratnika već „mirotvorca“, i slobodoumne, obrazovane Milice, sinovice učitelja Nikolića, koja se bori za bolje ime svoje zemlje, beskompromisne sredine i beskrupuloznog trgovca i zelenaša Panajotovića ali u toj borbi podlegne pod snažnim uticajem svog srca.

Drama obiluje temama patriotizma i antiratnom tematikom i u najplemenitijem smislu veliča pobedu ljubavi. Оva predstava je ujedno i memento i pledoaje da je mir u Evropi i mimo svih centripetalnih sila u politici, najsnažnija ideja bez alternative,“ rekao je reditelj Miroslav Benka.

LICA I GLUMAČKA PODELA

Jovan NIKOLIĆ, učitelj ……………………………… Aleksandar BAKO
Saveta NIKOLIĆEVA, njegova žena …………. Jelena JANKOVIĆ
Milica NIKOLIĆ, bratanica učitelja NIKOLIĆA ……… Helena POP – LAZIĆ
Dušan MILIĆ, kandidat bogoslovije ………………….. Vladimir BALAŠĆAK
Von WETTHOFF, nemački oficir, poručnik …………….. Nikola JANOŠEVIĆ
RAUCHE, nemački oficir, kapetan …………………………. Igor PISKLA
STANISLAV, posilni ………………………………. Jovan MILJEVIĆ
Sima PANAJOTOVIĆ, trgovac i zelenaš…………………….. Zdenko KOŽIK
Učenice: Tatjana BABINKA i Tea JAŠO
Varošani na dobrodošlici oslobodilaca

Kostimografija: Boris ČAKŠIRAN
Vajarski radovi: Miroslav CVIJETIĆ
U predstavi slušamo Gnossienne No. 1 i 2, Erika Satija

Dešava se u školskom stanu uvaženog učitelja Nikolića, u Sremu, od Bogojavljanja, 19. januara do kraja oktobra, 1918. Godine.

Cena ulaznice: 500 dinara
Informacije i rezervacije karata na telefon: 615-115

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here