Predavanje o značaju ranog otkrivanja raka dojke

0
589

U okviru predavanja o analizi zdravstvenog stanja stanovišta Sremske Mitrovice tokom 2017. godine, koje je održano u prostorijama Policijske uprave, govorili su predavači: dr. Branka Malbašić spec. socijalne medicine, dr Jelena Simović, specijalista radiolog i dr Nataša Pujić Stanisavljev, specijalista radiolog.

Ovo predavanje je i nastavak svih aktivnosti koje su započete u 2018. godini sa ciljem upoznavanja sugrađanki sa značajem preventivnih pregleda i razvijanja svesti o važnosti odazivanja na poziv izabranog lekara ili ginekologa kako bi se smanjio broj oboleloih i umrlih od malignih oboljenja.

Analize zdrastvenog stanja stanovništva našeg grada za 2017. godinu pokazala je da su tumori i maligniteti sveukupno i dalje na drugom mestu. Procenat učestalosti je manji nego u 2016. godini što znači da je oboljenje na vreme otkriveno i pravovremeno se i izlečilo. U saradnji sa svim našim zdravstvenim institucijama držimo edukacije za građane uz podršku lokalne samouprave,“ rekla je dr Malbašić.

Kako je istakla dr Nataša Pujić Stanisavljev: „Cilj predavanja je da pozovemo žene da se odazovu na preglede jer je jedan od najvećih problema u ostvarivanju preventivih mera to što se žene ne odazivaju na preglede. Količina zračenja od ovog pregleda je minimalna, toliku dozu dobijamo i u svakodnevnom životu. Pregledi nisu neprijatni, traju veoma kratko, potpuno su bezopasni, a cilj nam je da karcinom dojke otkrijemo u najranijoj fazi, kada je manji od 1,5 cm, kada ne postoji nikakav način da ga žena otkrije ili napipa sama, a izlečenje je u tom trenutku preko 95%. Posle lečenja karcinoma dojke u toj ranoj fazi žena nastavlja normalan, zdrav i dugovečan život, dok ukoliko čeka da se karcinom napipa i da se tek onda javi lekaru lečenja su teža, veoma naporna i dugotrajnija, podrazumevaju i teže vrste operacija i hemio terapije. Ranim preventivnom pregledima i ranim otkrivanjem eliminišemo kasne faze bolesti i sprečavamo smrtni ishod kod žena. Zato ih zovemo da se odazovu na preglede koji se rade svake dve godine i potpuno su bezbolni i bezbedni.“

Organizator predavanja bio je Zavod za javno zdravlje.

(S. P.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here