Predstava „Sa ukusom voćnog sladoleda” 17. aprila u Pozorištu

0
464

Predstava „Sa ukusom voćnog sladoleda” po tekstu Trajčeta Kacarova premijerno će biti izvedena na Velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović” 17. aprila u 20 časova.

U predstavi, pored Jelene Janković, igraju Dušanka Anojčić, Aleksandar Krstajić, Vladimir Balašćak, Nikola Janošević i glumica iz Šapca Kristina Pajkić.

Drama „Sa ukusom voćnog sladoleda” već je postavljana u Dramskom teatru u Pazardžiku, u Bugarskoj i u pozorištu „Mist” u Kijevu, u Ukrajini gde je na repertoaru već više od dve godine. Autor komada Trajče Kacarov je dramski pisac čije su knjige prevedene i objavljene na srpskom jeziku, a radi kao umetnički direktor Pozorišta u Štipu.

Radnja komada bazirana je na motivima ljubavi, straha, čekanja i složenostima muško-ženskih odnosa. Komad može da se iščitava kao postmodernistički, kao potraga za identitetom, za izlazom iz teskobe, iz sistema koji je nestao i izlaz iz bezimenosti jer i sami likovi su bezimeni. Kroz situacije malog čoveka, bezimenog čoveka projektuje se teskoba cele nacije, celog ovog prostora.

Jelena Janković direktor Pozorišta „Dobrica Milutinović” pričala je o motivu da postave ovaj komad na scenu: „Trajče Kacarov je jedan ozbiljan i veliki makedonski pisac koji je mnogo igran u Makedoniji i u bivšim republikama Jugoslavije. Mi se dugo srećemo na festivalima i već smo dugo u prepisci on i ja i reditelj Dragan Jovičić Jović. To je duodrama u stvari, drugi naslov je „Na klupi” i meni i Draganu se to učinilo kao jako dobro, kompleksno, slojevito, izazovno, onako brehtovski, ludo, otkačeno ali jako dobro i onda smo odlučili: Da, radićemo Trajčeta. Međutim Dragan je imao fenomenalnu ideju, da uradimo to sa šest likova, duodrama sa šest likova što je samo po sebi uvrunuto, otkačeno i pozorišno atraktivno, tako su se te sve kockice slagale i složile”.

Dodala je da joj je zadovoljstvo da igra u ovoj predstavi, kao i to da je rad na predstavi bio vrlo zanimljiv i kreativan. Jankovićeva je izrazila nadu da će predstava naći put do publike i da će biti lepo prihvaćena.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here