Predstavljanje projekta „POKRENI SE ZA POSAO“

0
972

Konkurs za novi, deveti ciklus nacionalnog donatorskog programa „Pokreni se za posao”, koji sprovodi NVO „ENECA“ uz podršku kompanije „Filip Moris“ u Srbiji, predstavljen je u Gradskoj kući. Program ima za cilj da podrži pokretanje i unapređivanje malih i porodičnih preduzeća širom Srbije koji imaju dobru, inovativnu i održivu poslovnu ideju.

Na prezentaciji je rečeno da svi zainteresovani za pokretanje i unapređivanje malih i porodičnih preduzeća mogu da se prijave do 15. aprila.

Oslanjajući se na ovaj program, Agencija za ruralni razvoj okupila je poljoprivrednike koji imaju ideje da otpočnu sopstveni posao u oblasti prerade voća i povrća, mesa i mleka. Tim povodom Petar Samardžić, direktor Agencije je izjavio:

Ovo je projekat podrške malim preuzetničkim radnjama, malim porodičnim firmama za unapređenje ili otpočinjanje posla tzv. start ap. Podrška se ogleda u odobravanju sredstava za nabavku opreme radi standardizacije i sertifikacije proizvodnje kao i obezbeđenje mentorstva i stručne obuke u visini do deset hiljada dolara uz obavezno sufinansiranje od 20%. Za Sremsku Mitrovicu ovo može da bude vrlo zanimljiv program jer se u poslednje vreme javlja dosta subjekata koji su zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla, uglavnom su to poljoprivrednici, mladi ljudi sa određenim agro-biznis idejama.

Svi građani sa održivim i kreativnim preduzetničkim idejama koje se zasnivaju na nekim od principa održivog razvoja kao što su društveno-odgovorno poslovanje, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost, zaštita i očuvanje životne sredine imaju mogućnost da se prijave na konkurs putem sajta www.pokrenisezaposao.rs.

Program „Pokreni se za posao“ ove godine pruža:

•donaciju u vidu opreme, licenci ili sertifikata, standardizacije i optimizacije neophodne za pokretanje ili unapređenje biznisa, u vrednosti do 10.000 dolara, uz obavezno finansijsko učešće u iznosu od 20 odsto vrednosti granta;

•poslovne i stručne obuke;

•stalnu savetodavnu i mentorsku pomoć.

Do sada je podržano 711 malih i porodičnih preduzeća iz svih krajeva Srbije. Delatnosti podržanih projekata su mahom bile iz sektora proizvodnje, zanatstva, uslužnih delatnosti i poljoprivrednih kako primarne poljoprivredne proizvodnje, tako i prerade poljoprivrednih proizvoda. Ono što se ne podržava jeste trgovinska delatnost, menjačnice, advokatske kancelarije, knjigovodstvene agencije i slično. Da bi se konkurisalo neophodno je da se popuni biznis plan koji se može pronaći na njihovom sajtu.

Program je jedinstven po tome što, osim grantova za pokretanje malih biznisa, pruža i dodatnu podršku u smislu potrebnih obuka, saveta i konsalting usluga.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here