Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Roman “Uska vrata sreće” autorke Zorke Karastanković, predstavljen je publici u Biblioteci “Gligorije Vozarović” u organizaciji izdavača Ustanove za negovanje kulture “Srem”.

Zorka Karastanković je radila kao nastavnik u mitrovačkim osnovnim školama „Jovan Popović“ i „Slobodan Bajić Paja“ do penzionisanja, a sada se bavi pisanjem. Do sada je objavila knjigu memoarske proze „Moja sećanja“, ovo je njena druga knjiga, roman “Uska vrata sreće”. Izdavač je Ustanova za negovanje kulture „Srem“.

Zorica Miščević urednik programa Ustanove, u ime izdavača, na promociji je istakla: „Od kulturno-vaspitnih oblika rada koji Ustanovu za negovanje kulture „Srem“ čine bogatijom, raznovrsnijom i svakako interesantnijom je Izdavačka delatnost njena. U okviru izdavačke delatnosti jedan od najvažnijih segmenata je izdavanje čuvenog Časopisa „Sunčani sat“. Nizala su se potom raznovrsna izdanja: audio-vizuelna, beletristička, naučna, kulturološka, umenička. Svetlost dana je nedavno ugledala knjiga romaneskne proze Zorke Karastanković sa metonimičnim nazivom.“

O romanu je govorila prof. dr Slađana Milenković, doktor srpske književnosti, književni kritičar i profesor Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmium u Sremskoj Mitrovici. Prema njenim rečima: „Knjiga “Uska vrata sreće” otvara se pred čitaocima kao roman, pretežno kao porodični roman, ali u svakom svom delu kao roman o ljudskim sudbinama. Ima elemenata ljubavnog romana, romana o ratu, avanturističkog romana, romana potrage, romana o odrastanju i sazrevanju. Predstavlja priču o iseljeništvu, ispričanu glasovima majke i ćerke. Autorkin pogled na svet okupira našu imaginaciju baš zato što smo svesni da je zasnovan na stvarnim događajima i ljudima.“

Naša sugrađanka,  Zorka Karastanković boravila je duže u Americi i upoznala način života iseljenika sa prostora Jugoslavije ali i Amerikanaca, što je bilo inspiracija za ovaj roman. Glavni lik romana Natalija, povezuje sve priče i sve druge likove u romanu, a ima ih mnogo. Pratimo njenu životnu, ljubavnu priču i moralne dileme od mladosti u Beogradu, preko Sarajeva, rata u Bosni i Hercegovini, do Amerike i života u iseljeništvu.

Autorka Zorka Karastanković zahvalila se svim prisutnima i svima koji su učestvovali u pripremi ove knjige, istakavši: “Htela sam da neka moja unutrašnja svetlost izađe na površinu. Gledala sam sudbine ljudi koji su mi bili dragi, slušala o svemu, proživljavala sve to i rešila da to napišem. Pisala sam to kao priče, kao sudbine i na kraju sam to povezala.

Program u Biblioteci „Gligorije Vozarović“ koja je, uz izdavača, bila suorganizator promocije, osmislila je i vodila Gordana Lukić, glumica. U progamu su nastupili vokalni solista Nataša Stojković i Aleksandar Maksimović, klavijatura.

Ostavite komentar

*

captcha *