PREPOROD VOĆARSTVA U SREMU: Sve što rodi ide za Rusiju

0
1061

Voćnjaci u Fruškogorju zasad „preživeli“ niske temperature i padavine. Hladnoća i slab mraz oštetili kajsije, nada u izvoz bresaka i jabuka

Veoma hladno vreme za ovo doba godine u manjoj meri dovešće do oštećenja biljaka, naročito u voćarskoj proizvodnji, ocenjuju stručnjaci u Fruškogorju. I ove godine kao i prethodnih, voćari se nadaju izvozu bresaka i jabuka za Rusiju. Oni nemaju hladnjače, pa, kako kažu, za njih je veliki spas kada rod odmah sa grane predaju kupcu.

Više od 30 litara kiše po metru kvadratnom palo je za dva dana na području Srema. Hladno vreme, bez mraza, nije mnogo oštetilo voće, ali voćari očekuju da će prinosi ipak biti manji.

Zasad se na stablima ne vide oštećenja, ali tek za nekoliko dana, kada temperatura poraste, pokazaće se pravo stanje. Ono što je sigurno, to je da će rod kajsije podbaciti, jer je i najosetljivija na hladnoću. Jabuka, breskva, trešnja već su formirale plodiće, i sada im je najvažnija zaštita od čađave krastavosti, pepelnice i zelene vaši – naglašava Milan Marković iz Neradina, koji se više od tri decenije bavi voćarstvom i jedan je od najvećih proizvođača jabuka u Fruškogorju.

Marković koji ima zasađene breskve na tri hektara, jabuke na pet, šljive na 1,5 hektara i trešnje na 30 ari, sumnjičav je da će prinos premašiti prošlogodišnji.

Ne nadam se da ću ove godine imati kao prošle 14 tona po hektaru breskve, ili 60 tona jabuke. Jedino što znam je da ću ih ponovo izvesti za Rusiju, kao i većina voćara iz ovih krajeva. Koja će to biti cena, videćemo – naglašava Marković, dodajući da je prošlogodišnja jabuka, i to više od 70 odsto, otišla Rusima po 50 evrocenti po kilogramu.

Kako kaže naš sagovornik, kupci sa evropskog istoka dođu kamionom, i plate na licu mesta.

Pre nekoliko godina, Rusi su ovde počeli otkupljivati šljive, pa zatim jabuke. Dobro su plaćali, i to je bio jedan od razloga što su voćari počeli da šire zasade. Danas ima mnogo novih voćnjaka, pored velikih plantaža… Ne zaostajemo ni mi, mali proizvođači – ističe Marković.

Ni voćar Dejan Jojić iz Iriga nije primetio oštećenje na breskvama, koje uzgaja na 4,5 hektara, na jabukama, koje su na tri i šljivama na jednom hektaru.

Negde je možda bilo prizemnog mraza, ali nije bio toliko jak. I vinova loza je krenula, ali hladnoća joj zasad nije naškodila – zaključuje ovaj proizvođač.

Pored zaštite voća, koju će voćari obaviti odmah čim se vreme prolepša i podignu temperature, slede plevljenje i proređivanje plodova.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here