PRIČE IZ SREMA: Kako je fudbal osvojio Frušku goru

0
86

Fudbalski klub “ Planinac“ iz Rivice, proteklog meseca obeležio je 91. godišnjicu postojanja i igranja fudbala u ovom sremskom mestu.

PIŠE: Smiljka Kostić

O prvoj fudbalskoj lopti, kako je doneta u Rivicu, počecima nogometa, kao i o prvom fudbalskom sastavu, još se seća i rado priča 90- odišnji Žika Ćirić-Grba, koji kaže, da se u njegovo vreme fudbal igrao iz ljubavi prema ovom sportu, a ne zbog slave i novca, kao danas.

Jedini seoski fudbalski klub “Planinac“, osnovan je davne 1926. godine, kao i većina sportskih klubova, i on je prolazio kroz razne, kako finansijske tako i tehničke poteškoće. Iako, do sada nije uspeo da se plasira dalje od Opštinske lige, Rivičani kažu, da u ovom sportu uživaju, zbog razonode, a ne takmičarskog duha. A kako je sve to krenulo, te stiglo do ovog jubileja, priseća se Žika, kojem je stric Jovan Ćirić, za vreme I svetskog rata, bio u zarobljeništvu u Francuskoj.

Pored izučenog kovačkog zanata, u logoru, vraćajući se nazad u svoju zemlju, Joca je poneo i fudbalsku kožnu loptu, i otada je nastalo interesovanje za ovaj sport u maloj Rivici.

Prvo se razmišljalo kako nazvati klub. Onda je neko došao na ideju, pošto se mesto nalazi pored planine (Fruške gore), da se zove “Planinac“, sa ovim predlogom slože se i ostali igrači. Vrdničani su već imali osnovan FK “Rudar“, oni su dali sportsku opremu, i konačno se zaigralo, kao pravi tim sa 11 igrača, na seoskom igralištu, na kojem se i danas održavaju utakmice – priča Žika, koji je sačuvao u sećanju stričevu priču, o počecima rivičkog fudbala.

Već sa 14. godina, Grba je ušao u tim kao golman. Šest godina je čuvao mrežu, a onda zaigrao, poziciju centarfora.

U to vreme nisu nam roditelji davali da igramo fudbal, govorili su, da trčite za loptom, a zemlja da bude neobrađena, morali smo sve poslove u polju da završimo, pa tek onda da zaigramo. Tek devojke da dođu na utakmicu, to nikako nisu smele, da gledaju muškarce u šortsevima, to je bila velika sramota – priča Žika, koji se u ovom timu zadržao sve do 34-te godine života, kada je zbog porodičnih i poslovnih obaveza, napustio fudbal.

Učešće u klubu “Planinac“ dala je i njegova supruga Julka, koja je fudbalske dresove šila, ali na njih i vezla grb kluba.

Sećam se utakmice jedne igrali smo u Stejanovcima, a nama se kopačke raspale, pa da se ne vidi, navučemo na njih crne čarape, kad se tu kroz travu nahvatalo, trnja, i čička, jedva smo ih izuli sa noge – veli Grba, koji je prošle godine primio priznanje kao najstariji igrač ovog fudbalskog kluba.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here