PRIČE IZ SREMA: Rimsko carstvo oživelo u rukama veštih majstora

1
1298

Replike rimskih predmeta iz radionice Damnjanovića u Mačvanskoj Mitrovici; Nenad i njegov sin Miloš od bronze izrađuju kacige, oklope, razne figure i biste rimskih imperatora

PIŠE: Smiljka Kostić

Rimsko carstvo „oživelo“ je u Mačvanskoj Mitrovici, zahvaljujući veštim rukama Nenada Damnjanovića i njegovog sina Miloša, koji u svom malom ateljeu čuvaju od zaborava predmete iz tog doba. U radionici koja nosi naziv „Augustus„, po prvom rimskom caru, oni od bronze izrađuju replike kaciga, fibula, rimske oklope, razne figure, kao i biste poznatih rimskih imperatora. Kako kažu, posao nimalo nije lak, jer se sve radi ručno, ali sa voljom i puno ljubavi proizvode suvenire koji mogu da se nađu i u Muzeju Srema, Carskoj palati, Viminacijumu, ali i po većim evropskim gradovima.

Sirmijum, jedna od četiri prestonice Rimskog carstva (danas Sremska Mitrovica), još krije mnoge tajne na arheološkim nalazištima. Baš ta bogata istorija ovog sremskog grada na reci Savi, prvo je usmerila Nenada a zatim povukla i Miloša, da sačuvaju sećanje na nekadašnji carski grad.
Moj otac je jednom prilikom u zemlji pronašao polomljen komad rimskog predmeta. Rešio je da ga sastavi i vidi kako je izgledao. E, taj predmet mu je poslužio kao ideja za dobar kalup, koji je označio početak priče o našoj maloj radionici – govori dvadesetšestogodišnji Miloš, kojem je, inače, san bio da postane pilot.

U proizvodnji raznih predmeta koriste bronzu kao i drevni Rimljani, zato je izrada kompleksna i dugo traje. Da bi se napravila jedna fibula, potrebno je da ona čak 18 puta prođe kroz ruke, objašnjava naš sagovornik.

Svi predmeti se prvo izrade u vosku, a zatim se izlivaju u bronzi i na kraju obrađuju. Komad može biti u patini, odnosno da izgleda tako kao da je iskopan iz zemlje, ili ispoliran, sa žutim sjajem. Sve je odluka klijenta jer oni nam diktiraju – pojašnjava Miloš, koji je dobio sertifikat u oblasti starih i umetničkih zanata od Ministarstva privrede.

Porodica Damnjanović na području ovog dela kako Mačve tako i Srema, jedinstvena je po izradi rimskih predmeta. Njihovi vešto izrađeni predmeti krase mnoge domove širom Evrope, kao i zaljubljenike ovog vremena iz naše zemlje.

Na početku je bilo mnogo teže, ali sam uspeo da savladam i naučim jedan zahtevan zanat. Sada mi je sasvim dovoljno da vidim sliku i pomoću nje napravim taj predmet – kaže mlađi Damnjanović koji je menadžer u njihovom privatnom poslu.

U radionici Damnjanovića u Mačvanskoj Mitrovici mogu da se nađu replike rimskih predmeta za svačiji džep. Cene se kreću od 10 evra, pa do nekoliko stotina evra.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here