Prihvatni centar u Šidu ponovo aktiviran: SMEŠTENE PORODICE SA DECOM

0
331

Prihvatni centar kod železničke stanice u Šidu, posle godinu i po, od petka je ponovo aktiviran i u njemu je smešteno oko 180 migranata koji su uglavnom porodice, potvrđeno je našem portalu iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije.

Skidanje katanca sa vrata objekta, kroz koji je za samo dve godine prošlo preko 10 000 izbeglica sa bliskog istoka, usledilo je zbog dolaska hladnog vremena, kako bi porodice sa malom decom imale smeštaj u ovoj pograničnoj opštini sa Hrvatskom.

Prihvatni centar u Šidu, čije zatvaranje su pokrenuli peticijom građani ove opštine, a kasnije podržali i predstavnici lokalne vlasti u cilju bezbednosti, koja je bila narušena u samom mestu, ponovo je aktiviran i već je u njemu smešteno oko 50-tak porodica.

Nema potrebe za nikakvu brigu, jer nama je najvažnija bezbednost naših građana. Otvaranjem ponovo ovog centra, migranti su sklonjeni sa ulice i u njemu nisu samci već porodice sa malom decom. Tako da ja ne vidim da bi došlo do nekih incidenata – kaže Predrag Vuković predsednik opštine Šid, dodajući da u Šidu više nema problema sa migrantima, kao što je to bilo ranije.

Međutim, kako i sami meštani kažu, njima nikada nisu pravili problem migranti u legalnom sistemu već u ilegalnom, koji na sve moguće načine pokušavaju da pređu granicu i domognu se zemalja članica Evropske unije.

Ni njih nema sada toliko, ranije su spavali po parku, ispred napuštenih objekata, a o krađama da i ne govorim. Sada se to sve dovelo u red, a valjda smo se i mi navikli na njih. – govori jedan stariji Šiđanin, koji kod obližnje železničke stanice, gde se najčešće mogu videti migranti, ima radnju.

Na području Srbije u 16 aktivnih centara boravi 3 600 migranata, dok je 308 dece u sistemu obrazovanja.

Na području šidske opštine u prihvatnom centru Adaševci smešteno je 556 migranata, dok je na Principovcu 253. Ukupno 52 migrantske dece pohađa školu na području ove opštine koja je naslonjena sa granicom Evropske unije.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here