Prilika za dodatni prihod: KILOGRAM ŽIRA 60 DINARA

0
354

Šumska uprava “Višnjićevo“, uputila je poziv građanima da se priključe u akciju sakupljanja zdravog žira. Za potrebe ove uprave potrebno je sakupiti oko 20 tona kvalitetnog žira, sa kojim će biti pošumljeno preko 40 hektara. Cena sakupljenog kilograma iznosi 60 dinara, a među građanima vlada veliko interesovanje.

I ove godine početkom oktobra započela je akcija sakupljanja žira, koja će trajati do kraja decembra. Uprkos ovogodišnjim uslovima, koji nisu bili povoljni za ovu biljku, do sada je sakupljeno oko 12 tona.

Ova godina nije kao što je bila 2014. kada se za jedan dan sakupilo 29 tona. Suša, veliki broj toplih dana, mala količina padavina, pojava hrastove mrežaste stenice, sve je to doprinelo bržem opadanju ploda, koji nije uspeo da ostane zdrav – kaže Vid Rađević, dipl. inž. šumarstva i samostalni referent za gajenje i zaštitu tvrdih lišćara.

Za potrebe Šumske uprave neophodno je da prinosi budu oko 150 tona po godini, kako bi se na površinama od 200 do 250 hektara taj žir mogao i zasaditi, čime bi se doprinelo pošumljavanju. Ali svake godine prinosi variraju. Sakupljanje se obavlja na površini od 14 000 hektara hrastove šume, a sakupljači kažu da im omogućava da još uživaju u sunčanim danima, ali i da posao nije težak.

Ranijih godina se moglo nakupiti od 50 do 60 kilograma dnevno. Sada je to upola manje ali svakakako je dobra zarada – kaže Goran Vidak, koji se odazvao ovom pozivu.

Sakupljeni žir građani treba da donesu u Šumsku upravu “Višnjićevo“svakog dana u periodu od 10 do 14 časova.

Šumsko gazdinstvo “Sremska Mitrovica“, ima četri šumske uprave, i to Kupinovo, Morović, Klenak i Višnjićevo, sa kojima raspolaže pod šumom na 42, 500 hektara.
Od ovog broja 32 000 hektara je pod tvrdim lišćarima, dok je oko 6 000 hektara pod topolom.

 

(Simo Budimir)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here