Protest građana Stare Pazove zbog posečenog drveta

0
652

Zahvaljujući neodgovornim pojedincima u opštinskoj vlasti Stare Pazove, izgleda da je očuvanje životne sredine na teritoriji ove opštine nemoguća misija.

U samom centru Stare Pazove nelegalno je posečeno drvo od tisovine koje je krasilo ovaj deo grada. Reč je o mitskom dugovečnom četinaru koji može da opstane i do 4000 godina. Ovaj postupak nadležnih izazvao je neviđen bes građana na društvenim mrežama, a tokom proteklog vikenda organizovan je i protest.

Organi lokalne samouprave. suočeni sa osudom građana i u nastojanju da izbegnu odgovornost, priznali su da je reč o nelegalnom postupku, ali i dalje izbegavaju odgovor na pitanje ko je naredio sečenje drveta. U kontaktu sa JKP u Staroj Pazovi, rečeno nam je da su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica i da se ovim nedelom bave nadležni organi tj. policija.

– Mi smo je samo po nalogu komunalne inspekcije pokupili, tako jadnu i isečenu, navode oni.

Da se krivac, po svemu sudeći, nalazi unutar vladajućih struktura u Pazovi, ukazuje i podatak koji je izneo lokalni odbornik Zelene stranke Vladimir Arsenijević kritikujući opštinsku upravu jer je u toku 2017. godine na ime pošumljavanja potrošeno blizu 2 miliona dinara, a da pri tom niko od građana nije video te sadnice.

I sami građani jednoglasni su u osudi ovog postupka, što se vidi i po komentarima na društvenim mrežama. Građani tvrde da se, umesto pošumljavanja uglavnom vrši seča drveća i da je to u Pazovi postala neka vrsta trenda, jer se zelenilo ne uklapa u novi urbanistički plan opštine čije rukovodstvo bi, u svojim megalomanskim željama, želelo da se  kod republičkih organa izbori za dobijanje statusa grada, iako ne postoji ni minimum preduslova za to.

Kada je reč o konkretnom slučaju prosto je neverovatno da niko nije ništa primetio iako je Tisovo drvo udaljeno svega stotinak metara od policijske stanice, a uz to, taj prostor je, zbog banaka, pokriven kamerama i osvetljenjem.

Povodom ovog slučaja na Fejsbuku se oglasio i lokalni pazovački odbor Zelene stranke:

Drvo Tisa je dugovečni četinar koji može da živi 2000-4000 godina, Drvo Tisa se ne seče, ono je mitsko drvo prožeto simbolikom dugovečnosti i raznih narodnih verovanja. Poznati su primerci stariji od dve hiljade godina, visoki i do dvadeset metara, koji rastu vrlo sporo, ali svojim trajanjem nadmašuju gotovo sve poznate biljne vrste. Drvo Tisa koje se nalazilo u samom centru naše varoši je bukvalno iskasapljeno u subotu 28. aprila u kasnim večernjim satima od strane nepoznatog počinioca, kao i nalogodavca. Tisino drvo je bilo simbol našeg mesta. Zasađeno je davne 1948. godine i bilo je pod zaštitom Države. Drvo koje je posečeno bilo je pod zaštitom države i onog ko je pomislio da je iznad države i zakona treba pronaći i maksimalno kazniti!”

Kako se saznaje, protesti će se nastaviti sve dok se krivac i nalogodavci ne nađu pred licem pravde.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here