Protest zbog visoke cene goriva

0
5407

Blokade raskrsnica i puteva širom Srbije, uzrokovane visokom cenom naftnih derivata, ulaze u svoj četvrti dan. Kako je najavljeno, od danas se protesti, na neki način, radikalizuju i počeće od jutra i trajaće sve dok jedna od dve suprotne strane (nezadovoljni građani i Vlada Srbije) ne popusti.

Na sve učesnike u protestu se apeluje da propuštaju hitnu pomoć, vatrogasce, starije ljude, žene sa decom i sve bolesne ljude. Protest je sad, izgleda, dobio i zvanično slogan “Srbiju spasi – motor ugasi”.

Kako je to već uglavnom poznato, uzrok nenormalnog rasta cena goriva je rast akciza, koje je uvela Vlada Srbije pod pritiskom MMF-a.

Ovaj namet (akcize), bio je 2016. godine ključni argument vlasti da može da poveća plate u javnom sektoru i penzije.

Još tada je MMF potvrdio da će najavljeno povećanje zarada u javnom sektoru i penzija biti finansirano povećanjem akciza na gorivo.

Ipak, nemoguće je ne postaviti pitanje – jesu li građani dužni da plaćaju ogroman i uklavnom nekvalifikovan partijski nanos i korupciju u državnom sektoru i da li su dužni da izdržavaju penzionere koji su svoju sudbinu sami skrojili, bivajući po pravilu najdisciplinovanija glasačka mašina?

Novi ministar finansija Siniša Mali spuštajući loptu izjavljuje pred novi dolazak misije MMF, da se “razmišlja o smanjenju nekih poreza, doprinosa, parafiskalnih nameta, koji trenutno postoje u privredi Srbije, a možda i akciza o kojima se priča ovih dana“.

Da li će se zaista smanjiti stope akciza, a onda ući i u budžetski deficit, ili će Vlada Srbije pokušati da uštedi na drugim stavkama u rashodnom delu budžeta, recimo na smanjenju fiktivnih radnih mesta i suvišnih funkcija – pokazaće se u periodu koji je pred nama.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here