PROTESTI NEZADOVOLJNIH GRAĐANA SPLASNULI: Svako čudo za tri dana

0
4425

Protesti građana koji su nezadovoljni zbog cene benzina, juče su u sremskim gradovima splasnuli u odnosu na predhodni vikend.

Iako su organizatori planirali da juče radikalizuju proteste, najavljujući da će rasksnice i mostovi biti blokirani od ranog jutra, te da će blokade trajati dok vlada ne smanji sporne akcize, već u toku prepodneva na mnogim mestima policija je uspostavila normalan saobraćaj.

Po rečima organizatora, glavni problem predstavljao je mali odziv i poslovična nezainteresovanost građana.

U popodnevnim časovima, kroz mitrovački Stari šor, desetak automobila je bilo u protestnoj vožnji koju je pratilo dvoje patrolnih vozila saobraćajne policije i oni su, simbolično, najavili kraj protesta.

Takođe, kako pišu prestonički mediji, na putu kod Šida, dogodio se i incident sa srpskim patrijarhom Irinejem kojeg su zaustavili na blokadi ljudi koji protestuju protiv cena benzina.

Službena vozila SPC bila su blokirana na povratku iz Dalja u Hrvatskoj, gde je patrijarh služio Svetu arhijerejsku litirgiju na ustoličenju novog episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima.

Kolona je zaustavljena neposredno po prelasku granice, a pored patrijarha u njoj su bili i mitropolit Amfilohije, Vladika Jovan i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Sveštenici iz pratnje pokušali su da razgovaraju sa protestantima koji su blokirali saobraćaj i zamole ih da propuste patrijarha, ali oni nisu želeli to da urade.

Prema najnovijim informacijama, danas se saobraćaj odvija bez zastoja.

Inače, protesti su organizovani jer je cena goriva u Srbiji od početka godine porasla za skoro devet dinara po litru, a dizela za više od 11 dinara. 

Zahtevi okupljenih građana bili su da se usvoji nova cena goriva koja ne sme biti viša od 110 dinara za dizel i 120 dinara za bezolovni benzin, da se ubuduće cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez, pa tek onda na oporezovanu cenu goriva da se doda akciza koja ne sme da bude viša od 50 odsto osnovne cene benzina.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here