Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Prvi edukativni film u Sremu na temu prevencije vršnjačkog nasilja premijerno je prikazan u subotu i nedelju, 19. i 20. novembra u okviru obeležavanja Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece i Međunarodnog dana deteta u sali Kulturnog centra Pećinci.

nasilje1Svečanoj premijeri prisustvovala je prva dama Opštine Pećinci dr Dubravka Kovačević Subotički, a na samom početku dobrodošlicu velikom broju gledalaca poželeo je koordinator projekta i producent filma Slobodan Stanković koji je istakao da je Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije petu godinu za redom podržalo jedinu omladinsku organizaciju u pećinačkoj opštini kroz program “Mladi su zakon”, kao i to da je lokalna samouprava prepoznala značaj realizacije samog projekta koji se bavi ozbiljnim problemom današnjice:

Cilj ovog projekta je promovisanje tolerantne i nenasilne komunikacije među mladima, ukazivanje na nenasilno rešavanje konflikata i stvaranje bezbedne i podsticajne sredine za decu i mlade pomoću filma i interneta kao najmasovnijih i najzastupljenijih načina komunikacije. Pomenuti projekat okupio je oko pedesetoro mladih aktivista iz Srema koji su tokom oktobra imali priliku da steknu glumačko iskustvo pred kamerama. Radnja filma smeštena je u učionicu u kojoj se nalaze maturanti odeljenja koji sami sebe drže nastavu. Kroz teme i lekcije o kojima govore gledaoci imaju priliku da se upoznaju sa sudbinama mladih i njihovim problemima čime se ukazaju na koji način su vršnjaci spremni da rešavaju svoje konflikte i šta je, zapravo, uzrok njihovog nasilnog, odnosno nenasilnog ponašanja tokom boravka u školi„, otkriva Stanković.

nasilje2Glavne uloge u filmu tumače: Nikola Glumac, Dušan Štetić, Marko Erić, Đorđe Ninković, Nikola Naić i Marko Gruborović koji su se kao debitanti oprobali u snimanju filma.

Spremajući svoje uloge, tokom proteklih 6 meseci mladi iz opštine Pećinci, Sremske Mitrovice, Iriga, Šida, Stare Pazove i Inđije imali su priliku da putem edukativnih radionica stvore sopstveni scenario i sagledaju problem vršnjačkog, ali i drugih oblika nasilja. U kreiranju sopstvenog scenarija putem radionica i traženju odgovora na pitanje kako mladi danas rešavaju svoje konflikte glumci u filmu imali su stručnu pomoć diplomiranog pedagoga Marijane Marinković i psihoterapeuta i psihološkog savetnika dr Milice Nikolić koji su pratile realizaciju samog projekta.

nasilje3Film je sniman u okviru projekta “Mladi u akciji protiv različitih oblika nasilja – Ne snimaj nasilje, snimi film protiv nasilja” kojeg realizuje Udruženje mladih aktivista Pećinci u produkciji sa Radio – televizijom Stara Pazova, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Pećinci i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije u okviru programa “Mladi su zakon 2016”.

(S. P.)

Ostavite komentar

*

captcha *