PUTEVI: Vasilije Radosavljević jedan od grobara nekad uspešnog preduzeća

2
202

Nakon neuspešne privatizacije i novog pokušaja prodaje mitrovački PUTEVI nalaze se u gotovo bezizlaznom položaju. Iako sve svoje obaveze izvršavaju na vreme, radnicima se i dalje duguje devet plata.

ivana_matic_050714Prva direktorka Puteva, nakon raskida privatizacije da Borovicom, Ivana Matić, dok je bila na ovoj funkciji, policiji je otkrila podatke o zatečenoj korupciji u preduzeću, zbog čega je, na insistiranje Vasilija Radosavljevića brzopotezno smenjena sa ovog mesta.

Ona je, naime, Upravi kriminalističke policije prosledila dokumenta koja svedoče o brojnim malverzacijama „Puteva“ i Razvojne banke Vojvodine (RBV), Fonda za razvoj i Fonda za kapitalna ulaganja. Prema njenim rečima, bivši vlasnik firme, kontroverzni biznismen Dušan Borovica, s kojim je raskinuta privatizacija, „isisao“ je silan novac preko RBV.

Kad sam došla u firmu, vladala je anarhija. Uspela sam da naplatim četiri miliona dinara dugovanja od Borovice i isplatim zarade – objašnjava Matićeva. Ona kaže da joj je nakon slučaja „Borovica“ policija tražila da dostavi dokumentaciju vezanu za Fond za razvoj i Fond za kapitalna ulaganja.

Sve je počelo kad sam u lokalnim novinama najavila da neću odustati od otkrivanja ljudi koji su korumpirani. Sednica na kojoj se odlučivalo o mom radnom mestu organizovana je preko noći. Od ukupno tri člana Nadzornog odbora, dvoje je bilo uzdržano na prvom glasanju – naglašava bivša direktorka.

vasa radosavljevic011Međutim, Matićeva navodi da je Vasilije Radosavljević, kog je Agencija za privatizaciju postavila za zastupnika kapitala u „Putevima“, u međuvremenu, pritiskao članove Nadzornog odbora.

Radosavljević ih je praktično terao da glasaju za smenu, što je na ponovljenom većanju urodilo plodom – tvrdi Matićka.

S druge strane, Radosavljević bahato i, na momente, bezobrazno , negira ove optužbe.

Direktorka nije smenjena tokom noći, već na dnevnoj sednici – kroz šalu obrazlaže čovek kojeg je država postavila za zastupnika svog  kapitala i dodaje da odgovore potražimo u Agenciji za privatizaciju. I tamo je dobijeno šturo obrazloženje:

Agencija postavlja zastupnika kapitala koji nas informiše o radu. To ne znači da mi vodimo „Puteve“, pa i ne znamo kako je direktorka razrešena.

Mitrovački „Putevi“ su primer kako se od uspešnog preduzeća može napraviti bolesnik direktnim uplitanjem rukovodilaca sa nivoa lokalne samouprave. Vasilije Radosavljević koji je trenutno pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice, tokom 15 godina učestvovanja u raznim vladajućim garniturama, ima iza sebe čitav niz kriminalnih dela, nakon kojih su građani opljačkani, radnici završili na birou, a on se enormno obogatio.

Kada je preduzeće „Putevi“ u pitanju reč je o sledećim kriminalnim poslovima o kojima je obaveštena policija:

  1. Bivši direktor „Puteva“ Petar Isaković omogućavao Borovici da preko ovog preduzeća podiže kredite u Razvojnoj banci Vojvodine
  2. “Putevi“ su s Borovicom dobili avans od oko 205 miliona dinara za gradnju bulevara u Novom Sadu, koji nije ni započet
  3. Projekti „Čalma“ i „Mačvanska Mitrovica“ naplaćeni kao da su završeni, a urađen samo deo radova
  4. “Putevi“ dobijali novac iz Fonda za razvoj i Fonda za kapitalna ulaganja za projekte koji nisu završeni.

Istrage po ovim kriminalnim radnjama su, po našim saznanjima, u policijskoj upravi privedene svom kraju i Tužilaštvu su predate krivične prijave, ne samo protiv Vasilija Radosavljevića već i protiv Petra Isakovića, bivšeg direktora „Puteva“, kao i drugih povezanih lica.

Javnosti i radnicima „Puteva“ sada samo ostaje da sačekaju reakciju nadležnih u Tužilaštvu.

 

M. M.

2 COMMENTS

  1. Odličan tekst o situacijama i stanju u kojem su se Putevi nalazili i još uvek se nalaze.
    Hteo bih da dopunim ovaj članak pričom od moga prijatelja koji je igrom slučaja radio u Putevima u trenucima raskida neuspešne privatizacije i imenovanja novog rukovodstva.
    Nakon raskida privatizacije u roku od tri dana imenovan je zastupnik kapitala Vasa pdv,a posle mesec dana formirano je i novo rukovodstvo na čelu sa Ivanom Matić kao generalnim direktorom.Na insistiranje radnika da se objasni zašto je gospođa Matić postavljena na čelo građevinske firme,iako ima srednju hemijsku školu i zvanje magistra sa megatrenda,Vasa je odgovorio da je to politička odluka i da on tu ništa ne može.Već u prvim mesenima nakon postavljenja videlo se da to ništa ne valja.Gospođa Matić je sebi isplaćivala oko 200.000 dinara mesečno po ugovoru o delu a radnici su dobijali minimalac.Sa početkom građevinske sezone besplatno je,a na štetu firme,asfaltirala prilazni put i košarkaško igralište jednom od direktora Dunav osiguranja koji ima imanje u Mačvanskom Metkoviću i zbog napravljene štete firmi je smenjena.Što se tiče ostalih stvari u vezi sa kriminalnim poslovima prethodnog rukovodstva,na potezu je policija i tužilaštvo jer su ove 4 tačke istinite.

  2. Zašto ne proverite odnos Vase Radosavljevića i Vesne Vladisavljević u vreme dok je on bio „važna faca“ u Direkciji za izgradnju grada? Proverite kako i zašto je baš Vesna Vladisavljević, tehnička direktorica vodovoda dobila posao da preko svoje privatne firme „Total SM“ odradi projekat o svim javnim česmama (arteskim bunarima) na području Sremske Mitrovice? Proverite koliko je projekat naplaćen i zašto su ga radili radnici vodovoda? A sve to je „aminovao“ Vesnin kum Zoran Popović geološki inspektor i njegova supruga koja radi u privatnoj firmi za projektovanje i bušenje bunara u Novom Sadu. I tako se lepo podelio posao i svako je uzeo svoj deo kolača. I onda mi tamo neki kažu da tu nema sukoba interesa i zloupotrebe službenog položaja. Ovo nije država ovo je sramota od države i sudova i tužilaštva i policije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here