PUTEVIMA stradanja srpske mladosti: SREMSKI MARŠ održava se 15. aprila

2
1090

Udruženje Srpski Vitezovi postoji nešto više od godinu dana sa osnovnim ciljem da sačuvaju sećanja na slavne pretke i istoriju.

Do sada kao udruženje su uzeli učešće na na osmom Cerskom maršu i četvrtom Kolubarskom maršu, prošle godine, a ove godine su organizovali 24. marta 2018. godine na devetnaestu godišnjicu NATO agresije i bombardovanja Srbije i Crne Gore, parastos i molitveno sećanje u Šidu za sve srpske žrtve.

Manifestacija koju oni prvi put pokreću u nedelju 15. aprila 2018. godine jeste Sremski marš, odnosno nazvali su to Putevima stradanja srpske mladosti, jer je posvećeno hiljadama golobradih mladića koji su uglavnom nasilno mobilisani početkom 1945. godine na teritoriji Šumadije i poslati na Sremski front, koji je formiran u jesen 1944. godine, kada je oslobođen Beograd.

U proboju Sremskog fronta učestvovale su jedinice NOVJ, Crvene Armije, italijanski i bugarski partizani… Vođene su teške i iscrpljujuće rovovske borbe više meseci, a sam Sremski front probijen 12. aprila 1945. godine, što je dovelo vrlo brzo do oslobađanja cele zemlje. Cena tog proboja plaćena sa najmanje 20.000 života srpske mladosti (iako zvanični podaci kažu da ih je bilo oko 14.000 ljudi), jer su srpski mladići bili praktično bez vojne obuke i ratnog iskustva gurnuti u „sremsku klanicu“.

Njima u čast udruženje „Srpski Vitezovi“ pozivaju sve rodoljube da dođu u Šid u nedelju 15. aprila 2018. godine.

Početak Sremskog marša biće od hrama Sv. Nikolaja u Šidu, zatim sledi pešačenje oko 15 km do spomen-obeležja Sremski front, gde je podignut pravoslavni hram svetog Stefana Štiljanovića i tu će se služiti prva liturgija, jer je izgradnja hrama počela još 2000. godine.

Nakon toga organizatori su obezbedili ručak za učesnike Sremskog marša. (Sve informacije možete dobiti putem telefona: 0611971620).

2 COMMENTS

  1. У јесен 1945. никако није могао бити ослобођен Београд, а тако ни формиран Сремски фронт. Када већ пишете о историјским чињеницама пре него што нешто објавите ипак проверите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here