RUMA: Italijani zakupljuju još 100 hektara zemlje

0
1886

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine odobrilo je zahtev italijanskoj kompaniji „La linea verde”, čija fabrika posluje u Dobrincima, za pravo prečeg zakupa državnog zemljišta.

Kompanija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom tako će dobiti malo više od 96 hektara državnog zemljišta, različitih klasa u katastarskim opštinama Ruma i Kraljevci. Šefica Odeljena za finansije, privredu i poljoprivredu Opštine Ruma Biljana Damljanović kaže da se zemljište italijanskoj kompaniji „La linea verde” daje u zakup na period od 30 godina, počev od agro-ekonomske 2018/19, pa do 2047/48 godine.

La linea verde” će za 96,95 hektara državnog zemljišta plaćati godišnji zakup od 23.300 evra u dinarskoj protivvrednosti – kaže Damljanović.

Cena zakupa određena je na osnovu predloga Ministarstva poljoprivrede i iznosi 207 evra za njivu treće klase, a na osnovu te cene određene su i cene ostalih klasa zemlje. Od zakupnine italijanske kompanije 40 odsto novca sliće se u rumsku opštinsku kasu, dok je preostali deo namenjen pokrajinskim i republičkim organima.

(M. S.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here