RUMA: Održana javna rasprava o Danu Vojvodine

0
288

Javna rasprava o Nacrtu pokrajinske skupštinske odluke o utvrđivanju i svečanom obeležavaju dana Autonomne pokrajine Vojvodine krenula je iz Rume gde je, u prostorijama Kulturnog centra „Brana Crnčević“, održana prva u nizu planiranih rasprava na kojima će se građani Pokrajine opredeliti po pitanjima značajnim za ovaj datum.

Nacrtom odluke predloženo je da se kao Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembar, dan na koji je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Kraljevini Srbiji.

Uz to, predviđeno je da se, kao datumi od pokrajinskog značaja, obeležavaju i 15. maj, povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima 1848. godine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, i 10. decembar, koji se obeležava kao Međunarodni dan ljudskih prava, kada su Ujedinjene nacije 1948. godine usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

O Nacrtu odluke i značaju ovih datuma govorili su direktor Muzeja Vojvodine i istoričar Drago Njegovan, zamenik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Nebojša Kuzmanović, podsekretar tog Sekretarijata Stanislav Radulović i predsednik Skupštine opštine Ruma Stevan Kovačević.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here