Ruma: Otvorena izložba slika Dušana Čavića

0
281

Prva samostalna izložba slika Dušana Čavića „Metamorfoza“ otvorena je u subotu 1. decembra, u Velikom holu Kulturnog centra „Brana Crnčević“. Izložbu su otvorili, ispred Kulturnog centra, Miroslav Bata Ninković i slikarka Milijana Juca Jovanović, selektorka prošlogodišnjeg Rumskog likovnog salona na kojem je Čavić osvojio prvu nagradu. Njegove slike su kompaktne, ali su i različite, dominira boja, linija odnosno oblik, uvek je na ivici apstrakcije i realnosti, rekla je na otvaranju Milijana.

„Slike Dušana Čavića traže veliku pažnju jer je on u njih uneo dosta sopstvenih emocija iz razloga što je kroz život imao jedno bogato iskustvo. U porodici je imao dva slikara od kojih se „otrgao“ samo zahvaljujući svojoj snazi i našao je svoj put i svoju poetiku“, istakla je Milijana.

Rumska vajarka Ljiljana Vojvodić je o Čavićevim slikama napisala:

„Slike Dušana Čavića na prvi pogled deluju kao „slike haosa“. Ni potpuno apstraktne, ni potpuno konkretne, iščitavaju se postepeno kroz prepoznatljive oblike od kojih su najčešći ljudski lik i figura. Čovek je u umetniku polazište ali i ishodište. Njegovo slikarstvo nosi jednostavnu poruku: čovek se bori sa morem sila ali uspeva da izroni. Slike Dušana Čavića nose lični pečat u traganju za smislom života. Umetnik prepoznaje „malog čoveka“ i u sebi i u nama i blagonaklono kroz sliku, gleda na njegovu neprestanu borbu za opstanak“.

Izložba ima prodajni karakter i otvorena je do 15. decembra.

Dušan Čavić je rođen 7.6.1981. godine u Novom Sadu. Završio školu primenjene umetnosti u Šapcu – odsek graver. Od malena se bavi umetnošću, slikarstvom, muralima, bojenim reljefima… Izlagao na 30-ak zajedničkih izložbi, učestvovao u radu 10-ak likovnih kolonija i humanitarnih akcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here