RUMA: Pogon za medicinski otpad pod znakom pitanja

0
590

Posle reakcije u javnosti i potpisivanja peticije koju su inicirali ekolozi protiv izgradnje pogona za sterilizaciju medicinskog otpada u Rumi, Slađan Mančić, predsednik Opštine, umiruje građane tvrdeći da razloga za brigu nema.

Beogradski “Sinofarm”, jedna od vodećih kompanija za distribuciju zdravstvene opreme, kupila je parcelu u drugom pojasu Industrijske ulice u Rumi, gde, kako stoji u pismu o namerama, planira gradnju pogona za otkup i sterilizaciju medicinskog otpada.

Pogon “Sinofarma” neće uticati na zdravlje stanovništva i životnu sredinu – jasan je Maničić, dodajući da će se posle obrade, medicinski otpad izvoziti u Kinu, gde će se prerađivati i reciklirati.

Mančić dodaje da “Sinofarm” još nije ni podneo zahtev za izgradnju objekta, samo je kupio zemljište.

Firma može da izgradi objekat, ali ne može da obavlja bilo kakvu delatnost bez prethodnog elaborata o zaštiti životne sredine – naglašava Manić. – A zna se ko daje saglasnost – Vlada Srbije, resorno ministarstvo, pokrajinski sekretarijat i lokalna skupština.

Prvi čovek Rume napominje da je investitor predočio da će se, ako odobrenje dobije, sterilizacija obavljati “zelenom” tehnologijom bez ugrožavanja sredine.

Mančić je najavio početak izgradnje prečistača otpadnih vodau industrijskoj zoni “Rumen”, vrednog oko 100 miliona dinara, što je prema njegovim rečima, pokazatelj da se o zaštiti životne sredine i te kako vodi računa.

 

Smiljka Kostić/

http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:716465-Ruma-Do-dozvole-za-pogon-za-medicinski-otpad-dug-put

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here