RUMA: Roditelji već osećaju pogodnosti besplatnog vrtića

0
1170

Roditelji iz drugih opština koriste pogodnost i upisuju decu u rumsku predškolsku ustanovu. Nadležni počeli kontrolu vrtića jer nema mesta za prijem mališana sa strane

Odlukom opštine Ruma, oko 1.300 mališana sa područja rumske opštine od ove godine koristi besplatan vrtić. Međutim, ova nesvakidašnja pogodnost primamila je roditelje sa područja drugih opština, pa su svoju decu počeli da prebacuju u rumske vrtiće. Kao i u većini drugih gradova, i ovde postoji lista čekanja dece na vrtić, pa su nadležni odlučili da sprovedu kontrolu upisa mališana kako bi se sprečilo ubacivanje mališana sa strane u neki od 22 vrtića na području ove opštine.

Izgradnjom novog objekta u Putincima i proširenjem jednog u Rumi, lokalni čelnici očekuju da „prekobrojnih“ više neće biti, kao ni liste čekanja na upis najmlađih.

Roditelji sa područja rumske opštine, inače, od januara više ne plaćaju ni 20 odsto od cene, odnosno ni 3.000 dinara, koliko su do ove godine plaćali za boravak dece u vrtiću. Iznos od bezmalo 40 miliona dinara, koliko lokalna samouprava izdvaja za boravak svih mališana u vrtićima, kako kaže Slađan Mančić, prvi čovek Rume, nije veliki za projektovani budžet od dve milijarde dinara. Ali se pojavio drugi problem.

Morali smo da pojačamo kontrole u vrtiću, i od PU „Poletarac“ tražimo da nam svaki mesec dostavi izveštaj o radu. Utvrdili smo da jedanaestoro dece koja pohađaju vrtiće u Rumi nije iz naše opštine, a mi sa druge strane imamo 86 dece na listi čekanja. Uz dužno poštovanje prema svoj deci, još uvek nemamo uslove da upisujemo u naše vrtiće i decu iz okolnih opština. Kada se steknu uslovi, razmotrićemo i takvu mogućnost, ali trenutno to nije slučaj, moramo prvo da ukinemo listu čekanja u svojoj opštini, pa tek onda da vidimo ima li prostora za upis dece i iz susednih lokalnih samouprava – naglašava Mančić.

Kako ističe Mančić, tender za izgradnju vrtića u Putincima je raspisan, a u toku je izrada projekta za proširenje vrtića „Kockica“ u Rumi.

Mi smo uz pomoć Pokrajine obezbedili sredstva za projektnu dokumentaciju za gradnju druge faze vrtića „Kockica“. Čvrsto verujem da ćemo uspeti taj objekat da finansiramo iz budžeta i da ga završimo tokom ove godine – kaže Mančić.

Prvi čovek lokalne samouprave u Rumi očekuje da po završetku tog projekta više neće biti lista čekanja, te da će u vrtićima biti mesta za svu decu.

U okviru PU „Poletarac“ je sedam gradskih objekata i 15 je u svakom od sela ove opštine. Najstariji vrtić u Rumi, „Centar„, ima mesta za 270 dece, zatim slede „Jaslice„, sa kapacitetom od 80 dece, pa objekat „Prvomajska„, gde je smešteno 280 mališana, i objekti podignuti 2012, „Kockica“, koji prima 200 dece, i „Montažni“ – 120 dece. U njima borave mališani od jedne godine do polaska u školu. Tu je i objekat „Livade„, u kojem je smešteno 80 dece uzrasta od tri godine pa do polaska u školu, i objekat „Uprava„, sa kapacitetom 30 dece jaslenog uzrasta.

Iako je poznat tačan broj dece koja se nalaze na listi čekanja za upis u vrtić, u lokalnoj samoupravi u Rumi očekuju da će broj mališana ipak rasti, sa povećanjem broja zaposlenih u opštini, ali i uvođenjem novih mera Vlade Srbije koje se tiču populacione politike.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here