Rumljanin – prvi Sremac rođen u 2019. godini!

0
2675

Na teritoriji Srema prvog dana 2019. godine, saznajemo u mitrovačkom porodilištu, rođen je dečak iz Rume i to je prva rođena beba u Sremu – težine 3870 g i dugačak 56 cm, a rodila ga je Mirjana Mišić.

Prva beba sa teritorije gradske opštine Sremska Mitrovica, rođena je 2. januara u 18,25 sati. Zdravog dečaka na svet je donela Jelena Kolundžija iz Laćarka.

Ovo mi je prvo dete, a muž i ja smo se dogovorili da beba dobije ime Jovan jer je blizu Sveti Jovan. Dobro je, zadovoljna sam, očekujem da ćemo uskoro ići kući.” – izjavila je Jelena, majka prvorođene bebe, dok je mama prvorođene bebe u Sremu kratko dodala: “Moja beba se rodila 1. jaunara u 12:15, zadovoljna sam tretmanom u mitrovačkom porodilištu. Bebi je ime Filip.

Tradicionalno, kao i svake godine, prve bebe i njihove majke posetio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader sa saradnicima. Tom prilikom majkama su uručeni uručeni pokloni i cveće.

“Grad je za budžetsku 2019. godinu izdvojio sredstva za roditeljski dodatak u iznosu od 30.000 dinara, svakoj prvorođenoj bebi i na taj način, nastavljmo pozitivan trend mera pronatalitetne politike, i Grad je u tu svrhu izdvojio 10 miliona dirana. Tim merama se pridružuje i mera Vlade Republike Srbije, da svaka porodica za prvo rođeno dete dobija 100.000 dinara.” – istakao je Vojislav Mirnić, načelnik Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu politiku.

„Mitrovačko porodilište pruža maksimalno dobre uslove za trudnice i porodilje, kao i novorođene bebe, jer poseduje svu savremenu opremu i aparate, pa su uslovi za boravak na visokom nivou i tome se posvećuje posebna pažnja.“ – dodao je dr. Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice.

U 2018. godina na području Sremskog regiona rođeno je 1474 mališana (760 dečaka i 714 devojčica), što je za 45 beba manje, nego u 2017. godini.

(M. M.)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here