Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Bezmalo 1.000 posetilaca okupila je prva dvodnevna izložba domaće poljoprivredne mehanizacije, koju je proteklog vikenda na platou prekoputa KPZ Sremska Mitrovica otvorio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede u prisustvu Nele Kuburović, ministarke pravde.

PIŠE: Smiljka Kostić

Organizator manifestacije KPZ, predstavio je proizvodni program, a najveće interesovanje vladalo je za prikolice „dubrava“, koje su mogle da se kupe po 15 odsto nižoj ceni.

Domaći proizvođači poljoprivredne mehanizacije, njih 18, koji su učestvovali na izložbi, kao i ratari, slažu se u stavu da domaća proizvodnja i te kako nedostaje ovom tržištu, te da u odnosu na uvoznu, treba da dobije prednost.

O traktorima za vinogradarstvo, voćarstvo i ratarstvo, sejalicama, drljačama, podrivačima… posetioci su se na jednom mestu raspitivali, kako o prednostima rada mašine, tako i o olakšicama za kupovinu.

Obrađujem 25 hektara i najviše mi je potrebna sejačica. Nisam ni znao da se ova mašina može iz domaće proizvodnje može kupiti po pristupačnim cenama, a da budem iskren, nisam znao ni šta sve Srbija, za nas poljoprivrednike, korisno proizvodi – kaže Miroslav Kuzmanović, koji je sa unukom čak iz Požarevca došao u Srem da pazari.

Da država mora da prepozna domaće proizvode i pomogne proizvođače kroz subvencije, smatraju organizatori manifestacije. Kako naglašavaju, ovo je jedan od ciljeva da bi se razbile predrasude o ceni i kvalitetu naših proizvoda.

Na početku osnivanja, firma je prvo funkcionisala kao kovačka radionica. A, onda smo krenuli sa proizvodnjom konjskih prikolica, zatim drljača, špartača, kao i podrivača. Kvalitet dokazuje na hiljade prodatih mašina širom Srbije – naglašava Dušan Polovina, iz ove firme, koja je izložila tri grupe mašina i izazvala veliko interesovanje posetilaca.

Mašine mitrovačkog KPZ nisu poznate samo domaćem tržištu, već i u regionu, a uskoro će biti prisutne i na tržištu EU. Prihodi ove ustanove u poslednje tri godine rastu, u 2014. godini iznosili su skoro 280 miliona dinara, a 2016. više od 344 miliona dinara – naglasila je ministarka Kuburović.

Naši proizvodi su se prošle godine vratili na domaće tržište, a nadam se da ćemo od iduće godine početi i da izvozimo. Mogu da se pohvalim da smo na „dubravine“ prikolice i drljače preneli moderniju tehnologiju – istakao je Aleksandar Alimpić, upravnik sremskomitrovačkog zatvora.

Ministar Nedimović je istakao želju da se pomogne domaćim proizvođačima poljoprivredne mehanizacije.

Ovi izlagači su preživeli svih 20-30 godina krize, vreme loših privatizacija, promašenih investicija… Mi želimo da im pomognemo i mere agrarne politike biće usmerene da maksimalno koristimo srpske potencijale kako bi naš bruto društveni proizvod u ovom delu učinili što višim – ocenio je Nedimović.

 

 

Izvor:  http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:684036-Sremska-Mitrovica-Domace-masine-namamile-kupce

Ostavite komentar

*

captcha *