Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Kako se bliži upis u srednje škole, a mnogo dece i roditelja još uvek je neudlučno koju školu upisati, podsećamo na mogućnost školovanja u dualnom obrazovanju u Prehrambeno- šumarskoj i hemijskoj školi. Tri smera koja od ove godine ulaze u ovakav sistem obrazovanja su tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, operater za izredu nameštaja (stolar, tapetar, lakirer) i mesar. Tim za mareting koji je zajedno sa direktorom, Nebojšom Ognjenovićem, obišao osnovne škole u našoj, rumskoj i šidskoj opštini, uočio je interesovanje dece upravo za smerove u dualnom obrazovanju.

Vrlo su perspektivna i zanimanja u preradi drveta jer su mnoge kompanije spremne da potpišu ugovore o izvođenju praktične nastave, kao i da finansijski podrže izvođenje iste, a ujedno i da garantuju zaposlenje po završetku školovanja. Potrebe u drvnoj industriji su velike, trenutno je slobodno 10 000 radnih mesta, što znači siguran posao posle srednje škole, a plate u ovoj oblasti rada iznose oko 80 000 din. Takođe, učenici će savladati posebne programe za modeliranje kao što su: АrchiCAD, AutoCAD i Solidworks. Škola će obezbediti obuku za rad na CNC mašinama, a obezbeđen je i program od najvećeg proizvođača CNC mašina – BIESSE.

Velike potrebe mesne industrije koje je čak 90 odsto na teritoriji od Bačinaca do Pećinaca, garatuje posao svim učenicima koji se odluče za smerove prehrambeni tehničar i mesar.

Novo zanimanje u školi je poljoprivredni tehničar. Značaj i perspektivnost ovog zanimanja leže u tome što živimo u regiji u kojoj je poljoprivreda primarno zanimanje. Takođe, plan Vlade RS je ulaganje u ratarstvo, stočarstvo i povrtarstvo.

I na kraju, tu je i smer šumarski tehničar, za koji su takođe učenici zainteresovani i koji će nakon školovanja svoja znanja posvetiti prirodi (šumi, pošumljavanju, lovstvu koji je jako skup sport, ali veoma unosan posao,odgoju divljači). Srbija i Vojvodina šume su najbolji pokazatelj uspešnosti.

Ukoliko se odluče za neki od ovih smerova, učenici će po završetku školovanja biti spremni da se odmah zaposle i preuzmu proces proizvodnje jer će u toku školovanja 3 dana biti na praksi, a 2 u školi.
To je sasvim dovoljno vremena da nauče sve što im je potrebno da bi se bavili onim za šta su se školovali. Za to vreme imaće i finansijsku nadoknadu, a po završetku škole i zagarantovan posao.

Ovakav način školovanja je uspešan u najbogatijim zemljama sveta, zašto ne bi bio i kod nas?

Ostavite komentar

*

captcha *