Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Menjanje prozora je veliko ulaganje, ali sigurno donosi uštedu na duže staze. Najveća mana PVC prozora je što nisu otporni na ultraljubičasto zračenje

Zamena prozora je velik i skup, ali izuzetno koristan posao koji donosi uštedu na duže staze.

kuca-prozori_620x0Teško je sakupiti novac i odabrati dobre prozore, pa pre donošenja ovakve značajne odluke treba razmotriti mnoge činjenice. Pre svega, treba znati da sa majstorima treba pregovarati o ceni, a pošto zimi imaju manje posla – tokom hladnih dana je zamena prozora jeftinija.

Najpopularniji su prozori sa dvostrukim staklom, kod kojih su toplotni gubici 2,7 puta manji nego kod običnih. Ovo, naravno, ne važi za one koji imaju duple prozore, što je još praktičnije.

Što je okvir prozora deblji – to je bolja izolacija. Najbolje je drvo četinara. Drvo je prirodni materijal i uvek mu treba dati prednost, jer i kada je skuplji od PVC prozora, trajnost je duža. Drvo ima bolju toplotnu izolaciju, dimenzijski je stabilan, visoko postojan, bolje štiti od ultraljubičastih zraka, mraza i vrućine.

Drveni prozor je ekvivalentan trokomornom sistemu PVC prozora. Kod dobrog drvenog prozora prolaznost vazduha je bolja nego kod PVC. Najbolje rešenje je da spoljni drveni prozor bude zaštićen aluminijumskim profilom. Cena je od 50 do 80 evra, ali zavisi od dimenzija.

Koja je razlika između aluminijuma i PVC prozora i vrata?

Između aluminijumskih i PVC prozora nema velike razlike u termičkoj i zvučnoj izolaciji. Po svim parametrima ALU I PVC prozori i vrata su gotovo isti. Jedina razlika je u ceni – ALU su skuplji oko 40 odsto jer traju duplo duže ako se redovno održavaju.

Okvirna cena PVC prozora iznosi od 90 do 190 evra, ali zavisi od kvaliteta i da li je jednokrilni ili dvokrilni model. Prozori sa šest komora su najskuplji, kao i oni sa termo, duplim staklima zalivenim tiokolom. Takođe, nakon ugradnje potrebno je angažovati majstora kako bi obradio ivicu zida oko prozora. Prozori po porudžbini se prave od tri do osam dana.

PVC

Najveća mana ovih prozora je što nisu otporni na ultraljubičasto zračenje, pa se ne preporučuju za stanove na visokim spratovima. Proizvođači obično daju garanciju na deset godina, što je malo za prozor. Kod PVC prozora kvalitet izuzetno varira i ko se za njih odluči treba da odabere dobrog proizvođača.

Prednost PVC prozora je lakše održavanje od drvenih, ali im boja nije postojana, pa brzo postanu žućkasti, a na visokim spratovima se relativno lako ošteti okvir. Proizvođači PVC prozora obično kažu da im je životni vek dug, ali ima i onih koji daju garanciju na samo pet godina.

Prilikom kupovine PVC prozora najvažnije je pogledati da li imaju visok kvalitet zavarenih spojeva, jer kada vazduh uđe u komoru sa armaturom, počinje da kondenzuje i ona propada. Ove prozore je dovoljno obrisati vlažnom krpom, a jednom godišnje treba podmazati mehanizam.

PREDNOSTI

– Zbog loših prozora gubi se 40 odsto energije

– Smanjuje promaju

– Poboljšava prodor prirodnog svetla

– Lako i brzo se otvaraju i zatvaraju

– Smanjuje buku

 

 

 

smp online

Ostavite komentar

*

captcha *