Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


U organizaciji Centra za kulturu „Sirmiumart“, u četvrtak, 28. aprila, u 18 časova, u mitrovačkom Pozorištu „Dobrica Milutinović“ biće održan scenski prikaz uskršnjih običaja, pod nazivom „Crven bel kako peraška“.

uskrsnji obicajiKultura i tradicija jednog naroda izgrađuju se i čuvaju vekovima i prenose sa sadašnje na buduću generaciju. Žive kroz postojanje brojnih praznika, običaja, obreda i verovanja. Svaki od njih ima određenu simboliku, vreme, način i svrhu proslavljanja, što važi i za naše podneblje.

Tako se i sa jednim od najvećih hrišćanskih praznika, Uskrsom, povezuju i neki od srpskih narodnih običaja, određene radnje i pravila, različite pesme i sl. U najpoznatije, od tih običaja, ubraja se farbanje i darivanje jaja, što ima i određenu simboliku.

O Uskrsu, njegovoj važnosti, trajanju, svemu što mu prethodi i onome što posle njega sledi, kroz scenski prikaz, predstaviće polaznici Etno radionice „Jeleče“ iz Sremske Mitrovice.

Neka to bude lep povod za druženje i prilika da svi koji žele saznaju nešto više, a za one koji slave i još jedan od razloga da punih srca dočekaju predstojeći praznik, poštujući i čuvajući, njegovu posebnost i vrednost. Ulaz je slobodan.

Ostavite komentar

*

captcha *