Šekspir u Čortanovcima od 28. juna do 3. jula

0
449

Vila “Stanković” kao “Glob”, a Dunav kao Temza – slika je koju je odaslao reditelj Nikita Milivojević, osnivač i direktor “Šekspir festa”, najavljujući daće peti put za redom biti održan u Čortanovcima, u pitoresknom okruženju vile “Stanković”, nadomak Dunava.

Kako su stvari u jednom trenutku krenule, mislio sam da ću ovde sam da igram Šekspira. “Šekspir fest” je ponovo zadobio finansijsku podršku opštine Inđija, zadržao partnerstvo sa osiguravajućom kućom “Unika” (oko deset miliona dinara), pa će publiku ove godine, od 28. juna do 3. jula, dočekati u punom sjaju. – kaže Milivojević.

– Uvek se trudim da imamo novi Šekspirov naslov – rekao je Milivojević, najavljujući predstavu “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), na otvaranju Šekspir festa. – Reditelj Igor Vuk Torbica je naš najzanimljiviji reditelj mlađe generacije, a ZKM prestižno pozorište. Samo iz tehničkih razloga, predstava će biti odigrana u Srpskom narodnom pozorištu. Nadam se da će to veče padati kiša.

Ovo i nije bila šala. Kad god pada kiša, “Šekspir fest” se seli u Srpsko narodno pozorište. A festival je zaista spektakularan kad se odigrava u vili “Stanković” u Čortanovcima, za koju publika iz Novog Sada i Beograda, ima organizovan prevoz, po ceni karte od 300 dinara.

U ostatku glavnog dela programa, najavljena je predstava “Molim, nastavite”, trupe “Dreams Come True” (Švajcarska, Francuska, Španija). Milivojević je rekao da se radi o bitefovskoj predstavi u kojoj je sve konceptualizovano. Igra se samo scena Polonijevog ubistva, odnosno cela predstava je kreirana kao suđenje. Forenzičari, tužioci, advokati, veštaci, sudije, porota, iznose slučaj u kojem je Hamlet glavni okrivljeni. Svedok je i Ofelija, a odluku o krivici, kao svojevrsna porota, donosi publika.

Reč je o izuzetnom, neponovljivom pozorišnom činu, u kojem će biti angažovani domaći glumci, čak i pravi sudija – otkrio je Milivojević, zadržavajući dozu intrige za 29. jun, kada će predstava biti izvedena. – Jelena Đulvezan, koja igra Ofeliju, i Aleksandar Milković, koji će igrati Hamleta, u realnosti su bračni par, koji čeka bebu, pa nam se možda Ofelija i porodi na sceni.

“Kju braders” iz Čikaga su reperi koji izvode Šekspira. I to je nešto što je Nikita Milivojević izabrao kao vredno pažnje za ovdašnju publiku, i festivale posvećenu velikom bardu širom sveta. “Kju braders” izvešće “Dva viteza iz Verone”.

Za poslednju predstavu u glavnom programu izabran je “Mletački trgovac” u režiji Mihaela Guntera, trupe “Šekspir” iz Berlina. Ovu predstavu, Nikita Milivojević je najavio kao predstavu sa živom muzikom, zanimljivim konceptom i pozadinom da reditelj, kao Nemac, u priči o Jevreju, prepoznaje deo lične istorije.

Pored svega, “Šekspir za veliku decu” deo je pratećeg programa petog “Šekspir festa”, koji će ove godine biti realizovan u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

“Bura” u režiji Nikite Milivojevića, radionica “kju braders” iz Čikaga, “San letnje noći” iz Atine, “Romeo i Julija” iz Velike Britanije, muzičko-scenski performans studenata 2. godine glume Akademije umetnosti Novi Sad, biće na repertoaru Malog pozorišta “Duško Radović” od 30. juna do 3. jula.

Jelena Gavrić iz “Radovića”, rekla je juče da Šekspir jeste za decu, sa čitavim nizom životnih pouka, dok god žive neotuđena od igre, u fazi “sunđera”.

(I. Burić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here