ŠID: Ko odbije da radi – ostaje bez socijale!

1
1179

Promene u opštinskoj odluci o ostvarenju prava u oblasti socijalne zaštite, bile su glavna tema poslednjeg zasedanja Skupštine opštine Šid. 

Izmene su u skladu sa sporazumom o partnerstvu koji je prošle godine zaključen sa Udruženjem građana „Duga” iz Ade, o učešću u doniranom projektu: „Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za lokalno uključenje ranjivih grupa kroz pružanje integrisanih socijalnih usluga i širenje dobre prakse društveno korisnog grada i radne aktivacije” koji finansira švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Sporazumom se opština Šid obavezala da će obezbediti prostor za redovno funkcionisanje kancelarije za smanjenje siromaštva, dok će Udruženje građana „Duga” snositi troškove lokalnog koordinatora kancelarije u periodu trajanja projekta, troškove terenskog asistenta za formiranje socijalnih baza u kancelariji, kao i kancelarijski materijal za rad kancelarije.

U 2017. godini je doneto 630 rešenja o dodeli jednokratne novčane pomoći, potrošeno je više od 5 miliona dinara iz opštinske kase za te namene. Izmenom odluke o ostvarenju prava u oblasti socijalne zaštite u opštini Šid, uvodi se još jedan vid pomoći stanovništvu, a to je pomoć za radno sposobne i socijalno ugrožene stanovnike koji se upućuju na društveno koristan rad.

Kancelarija za smanjenje siromaštva pruža radno sposobnom stanovništvu mogućnost da učestvuje u društveno korisnom radu, s tim što bi pomoć ostvarili u naturi tako što bi im se, na primer, na kućnu adresu dostavila drva, izmiren dug za struju i drugi računi koje imaju da plate. Ukoliko korisnik odbije da učestvuje u društveno korisnom radu gubi pravo na jednokratnu pomoć u narednih godinu dana.

Korisnici bi određen broj sati odradili u nekoj od ustanova ili javnih preduzeća sa teritorije opštine Šid, za iznos za koji se podnosi zahtev.

Pravni osnov za uvođenje ovakvog vida pomoći jeste član 110 zakona o socijalnoj zaštiti kojim je propisano da je jednokratna pomoć koja se obezbeđuje licu koje se iznenada ili trenutno nađe u stanju socijalne potrebe može biti novčana ili u naturi. A na osnovu člana 8 pomenutog zakona svako je dužan da se stara o zadovoljavanju svojih osnovnih životnih potreba i da aktivno učestvuje u proceni, planiranju i realizaciji usluge socijalne zaštite u skladu sa ovim zakonom.

U šidskoj lokalnoj samoupravi procenjuju da će se na ovaj način smanjiti broj korisnika jednokratne novčane pomoći, koji po nekoliko puta godišnje dobijaju ovaj vid pomoći, radno su sposobni, ali ne žele ili nemaju mogućnosti da se zaposle.

(D.S.)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here