ŠID: Natalitet u opštini u blagom porastu

0
126

Tokom radne posete Šidu Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku, pohvalila je uspešan rad opštinske vlasti na realizaciji mera populacione politike i demografije na lokalu.

Opština Šid je prošle godine dobila sredstva iz republičkog budžeta za mere populacione politike i demografije na lokalu. U junu prošle godine odobrena su sredstva u visini 12.995.320 dinara iz republičkog budžeta, a od ukupnog iznosa opštinski učešće je 15 odsto. Opština Šid je jedna od 15 opština koje su dobile sredstva, od ukupno 90 koliko je prijavilo svoje projekte po raspisanom javnom pozivu. Jer, iz više razloga šidska opština je Vladi Srbije prioritet, istakla je ministarka u razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave, Sremskog okruga i direktorima javnih ustanova, škola i vrtića.

Lokalna samouprava je odmah krenula u realizaciju projekata i sve planirane mere su sprovedene. Od produženog boravka dece u vrtićima, nabavke besplatnih udžbenika sada i za drugorođeno dete i đake prvake preko adaptacije grejanja u nekoliko seoskih vrtića, savetovališta za mlade roditelje do nabavke električnih bicikala za gerontodomaćice i babice.

Brz tempo života, prezaposlenost i nizak životni standard značajno utiču na planiranje roditeljstva. Ipak, natalitet u šidskoj opštini je od prošle godine u blagom porastu. Lokalna samouprava ulaže značajne napore ka poboljšanju situacije.

 

 

 

http://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/porodica/natalitet-u-sidskoj-opstini-u-blagom-porastu_886392.html

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here