Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Festival besedništva ,,SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIUM SVETLOST REČI’’ održan je proteklog vikenda u Pozorištu „Dobrica Milutinović’’. Po 26. put, na sceni, pred stručnim žirijem i publikom, nastupili su oratori poštujući kategorije autorske besede, interperetacije i improvizacije.

Himnu Festivala izvela je vokalna solistkinja Radiotelevizije Vojvodine Aleksandra Padrov, dok je program vodila Gordana Lukić. Uvodnu besedu “Svetlo istine” govorila je Željka Avrić.

Oratore je ocenjivalo Besedničko sudsko veće: mr Zoran Levajac, advokat, Olivera Jelkić advokat i književnica i Tatjana Venčelovski glumica i književnica. Nagrada Advokatske kancelarije Levajac pripala je Katarini Jeličić, a Nagrada Advokatske kancelarije Jelkić Katarini Stevanović. Ostali dobitnici su:

I Nagrada: 
– Kategorija A (Autorske Besede): Nikola Masal, apsolutni pobednik i dobitnik Nagrade publike
– Kategorija B (Interpretacija): Katarina Jeličić
– Kategorija V (Improvizacija): Stefan Dragićević

II Nagrada:
– Kategorija A (Autorske Besede): Milan Mutapčić
– Kategorija B (Interpretacija): Nikola Stanković
– Kategorija V (Improvizacija): Uroš Đurović

III Nagrada:
– Kategorija A (Autorske besede): Sandra Krstajić
– Kategorija B (Interpretacija): Jelena Tjapkin
– Kategorija V (Improvizacija): Andreja Bošković

U revijalnom delu programa nastupila je gošća iz Grčke Emilija Baza koja je na grčkom jeziku besedila o međuodnosu grčke i sprske kulture opisanom u poeziji Miodraga Pavlovića. Takođe, kao gosti Festivala nastupili su i pobednici III festivala besedništva osuđenih lica “Audiatur et altera pars – Neka se čuje i druga strana” Vesna Jeremić i Bogdan Lupuc.

Interesantno je napomenuti da je samo jedan besednik predstavljao Sremsku Mitrovicu – Nikola Stanković. U muzičkom delu Festivala učestvovala je grupa “MAESTRE”.

Festival je održan u u organizaciji Ustanove za negovanje kulture “Srem”, pod pokroviteljstvom Grada Sremska Mitrovica i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, a uz pomoć ustanova kulture u gradu koji su deo tehničke realizacije ove manifestacije.

 

 

Ostavite komentar

*

captcha *

  1. Petar Ostojić Odgovori
    Da li postoji mogućnost da se nagradjeni radovi dobiju u pismenom formatu (bilo u obliku oposebne brošure (naravno uz naknadu) ili putem mail-a