Srem dobija prvo prihvatilište za odrasla lica

0
2078

Prvo prihvatilište za odrasla lica na području Srema, moglo bi da se otvori već tokom sledeće godine, očekuju direktori sremskih Centara za socijalni rad, nakon održanog zajedničkog sastanka na ovu temu.

Lokacija budućeg prihvatilišta je određena i to u Staroj Pazovi, a veoma brzo počeće izrada projekta, nakon kojeg će se tačno znati koliko je potrebno sredstava ali i kako će se finasirati njegova izgradnja. Kapacitet objekta iznosiće do 20 osoba, koje će u njemu veoma kratko boraviti.

Ideju o prvom prihvalištu za starija lica pokrenuo je Centar za socijalni rad u Staroj Pazovi, koji će biti i nosilac ovog projekta, a inicijativu su podržali i Centri iz preostalih šest opština iz Srema.

Nama kada jave da je beskućnik pronađen na ulici, tog trenutka mi nemamo gde sa njim. Tražimo pomoć kolega iz Novog Sada i Beograda, da ga smeste na području tih gradova u prihvališta, ali na žalost tamo nema mesta, jer su prepuni. Dešavalo se da naše kolege prenoće u policijskoj stanici, čekajući da se pronađe rodbina ili neki smeštaj za tu osobu. Zato je svima nama koji radimo u Centru potrebno to urgentno zbrinjavanje lica.- kaže Rada Žugić, direktorka staropazovačkog Centra za socijalni rad.

Kako će se i na koji način uključiti ostale lokalne samouprave u relizaciju ovog projekta, to će se znati čim direktori Centara obave razgovore sa predstavnicima vlasti u svojim opštinama.

Ovaj predlog ću izneti Vladimiru Sanaderu gradonačelniku Sremske Mitrovice, tek nakon obavljenog razgovora mi ćemo imati konkretan stav. Svakako da i nama znači učestvovanje u ovom projektu, jer bi onda usluge za smeštaj tih lica bile znatno jeftinije.- naglašava Branislav Vukmir direktor Centra za socijalni rad “Sava“ u Sremskoj Mitrovici.

On kaže da Mitrovčani, još od ranije ima u planu otvaranje prihvališta, kao i izgradnju Doma za stara lica, ali zbog dva velika kapitalna projekta koji su pri kraju, ovi planovi Centra su pomereni za sledeću godinu.

Mi ćemo u postojećoj zgradi, jednu prostoruju adaptirati i rekonstruisati za potrebe prihvatilišta.Trenutno nemamo na evidenciji beskućnike, ali dešava se kad moramo odmah da reagujemo, i tražimo hitan smeštaj i onda muku mučimo – ističe Branislav.

Već naredni sastanak direktora svih Centara za socijalni rad na području Srema, zakazan je za juni, kada će se već preduzeti određeni koraci u sprovođenju projekta.

(Smiljka Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here