Sremica Radmila Zagorac -reprezentativka Srbije u dizanju tegova

1
850

Irižanka Radmila Zagorac (18) jedina je mlada reprezentativka u dizanju tegova iz Srema koja će u oktobru predstavljati Srbiju na Evropskom prvenstvu u Bukureštu. Iako je sasvim slučajno pre četiri godine počela da trenira ovaj sport, svojom upornošću je već ostvarila izvanredne rezultate, koji su je doveli na 10. mesto na svetskoj rang-listi dizačica tegova u kategoriji do 44 kilograma u 2018. godini.

Radmila kaže da joj je najveća želja da osvoji neku medalju, ali i da završi DIF, kako bi i dalje mogla da ostane u ovom sportu koji izuzetno voli.

Pošto je završila Srednju ekonomsku školu u Rumi, sada preko leta maksimalno može da se posveti treninzima, kako bi na prestižnom takmičenju ostvarila što bolji plasman i, eventualno, osvojila medalju.

Dok sam pohađala školu, prvo sam išla ujutru na trening, pa onda na nastavu, pa opet na trening. Nekada to bude i tri puta dnevno, ali kada nešto voliš, ništa nije teško – priča članica Kluba za dizanje tegova Osmi mart iz Iriga, čija sala za treninge je u Vrdniku, pa je primorana da svakodnevno putuje.

Radmila kaže da se na početku susretala sa predrasudama o tome kako se u ovom sportu smanjuje rast, ali to je nije pokolebalo da prestane da trenira.

Ovaj sport nije toliko zastupljen u našoj zemlji kao što je, na primer, u Turskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Kini. Veoma je važna ishrana, jer prilikom takmičenja ne smemo da imamo ni gram viška – objašnjava devojka visoka 159 centimetara, koja ne krije da je počela da se bavi ovim sportom prvenstveno kako bi se razvila, jer je bila veoma sitna.

Veliku zahvalnost odaje treneru Milanu Vojinoviću, koji joj pomaže da postane uspešan sportista, ali i da nabavi opremu.

Želja mi je da upišem Fakultet za fizičko vaspitanje, ali porodica nije u mogućnosti da me finansira. Moj trener želi da popriča sa predstavnicima lokalne vlasti o tome da li postoji mogućnost da mi oni na neki način pomognu. Ako ne, moraću negde da se zaposlim, ali ću i dalje trenirati, jer volim ovaj sport – kaže Radmila, koju podržavaju svi članovi porodice – majka Slavica, otac Cvjetimir, sestre Sanja i Jelena i brat Nenad.

Zbog učestalih treninga, ali i putovanja na razna takmičenja, Radmila nije proslavila svoj 18. rođendan kao što to rade njeni vršnjaci.

Uveče ne izlazim, jer ustajem rano. Ne provodim vreme na društvenim mrežama, jer sam se maksimalno posvetila sportu – kaže mlada sportistkinja.

Podsećamo da je Radmila Zagorac u prethodnih godinu dana ostvarila izvanredne rezultate.

Na Evropskom prvenstvu održanom u Milanu, u kategoriji juniorki, osvojila je četvrto mesto, čime je postigla istorijski uspeh u ženskom dizanju tegova u Srbiji. Zatim je osvojila prvo mesto na međunarodnom takmičenju „River Sava kup 2018„, na kom su učestvovale četiri zemlje iz regiona, a na „Open Bosna 2018„, u konkurenciji od pet zemalja, izborila je drugo mesto.

(Smiljka Kostić)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here