U Sremu započela elektrifikacija za navodnjavanje

0
26

Na južnim padinama Fruške gore kod naselja Šuljam, započela je elektrifikacija, u svrhu navodnjavanja poljoprivrednih parcela.

Vrednost ove investicije iznosi 36 miliona dinara, a “puštanje u rad“ prve od tri transformatorske stanice snage 400 kilovata, prisustvovao je Branislav Nedimović ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Šest kilometara visokonaponskih kablova položeno je kroz atare ovog dela Srema, kako bi se transformatorske stanice povezale na distributivni elektroenergetski sistem. Od sada 20 voćara i vinogradara sa ukupnom površinom od 210 hektara, imaju mogućnost priključenja pumpi za navodnjavanje u prečniku od 1000 metara svake od tarfostanica.

Ovo je primer koji treba da slede i druge lokalne samouprave u Srbiji, jer između ostalog omogućava paorima značajne uštede i to pet puta manje, kada dizel gorivo zamene električnom energijom za navodnjavanje. – istakao je Nedimović i dodao da je ministarstvo poljoprivrede u planiranom budžetu za narednu godinu odvojilo nekoliko stotina miliona dinara za elektrifikaciju polja na području Srbije i Vojvodine, očekujući da će se kroz ove mere ruralnog razvoja povećati površine koje imaju električnu energiju.

Ovo je prvi slučaj elektrifikacije na području Srema, a jedan od korisnika Milorad Milošević koji ima vinograd na Šuljamačkoj glavici, smatra da je ovo jedan dobar potez kako u razvoju poljoprivrede tako i turizma.

Budžet ministarstva poljoprivrede za 2018. godinu je veći za 2,5 milijadre dinara u odnosu na ovu godinu, sredstva će se usmeravati u sisteme za navodnjavanje, za nabavku opreme koja je potrebna za ove procese u poljoprivredi, rekao je Nedimović i naglasio da neće biti povećanja subvencija.

 

(S. Kostić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here