SRS, LDP, LSV – slučaj HRTKOVCI: Složna braća udruženo osramotila srpski narod !!!

0
3224

Još od kad je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nekoliko dana pre  rekao da od najavljenog mitinga lidera radikala Vojislava Šešelja neće biti ništa, svima je bio jasno da će odlazak četničkog vojvode u ovo sremsko selo, što i nije tako neuobičajeno za njega, biti svojevrsni cirkus. 

Kao što se onomad znalo da oslikani voz neće ući na Kosovo, i da će se pojaviti heroj koji će spasiti nevini narod, tako se znalo da će se ista stvar desiti i u Hrtkovcima.

Još na samom polasku Šešelj je rekao „sumnjam da ću ući“.

Ne da je sumnjao, nego je znao. Ipak, nije odustao iako ga je vrućina mučila, pa je morao svako malo da se okrepljuje.

Znao je da će još jednom skrenuti pažnju, što mu najbolje i ide od ruke. Znao je da će opet biti u žiži, kao i svaki put kad je huškao na rat, kad je kritikovao Miloševića, kad je bio u Hagu. Znalo se u koga će sve oči biti uprte ovog šestog maja. I to sve one oči srpske, izmučene, a željne tenzija. 

Za nas koji smo ovaj cirkus posmatrali uživo i odande pratili dešavanja, bilo je to prilično tužno i mučno.

Dok smo u zemlji sa najmanjim platama u regionu bez ekonomije i korpucije i kriminala u punom cvatu, sa javnim dugom koji raste iako nam govore suprotno, svi smo se zaluđivali Šešeljem i Hrtkovcima. 

Ipak, novinarska je kora hleba krvava, pa smo vojvodu u stopu pratili, željni novog gafa i zapaljivih izjava.

Već na ulasku u Jarak, dočekali su nas kordoni policije. Nekoliko političara, šaka pristalica i hrpa novinara naišli su na kordon, i to bespotreban jer lidera radikala odavno niko ne shvata za ozbiljno. Na ulasku u Hrtkovce jasno je bilo – dalje nećemo moći. Ni mediji, ni političari, ali ni oni ljudi koji su krenuli na slavu… Niko, kome u dokumentima nisu stajali Hrtkovci u polju prebivališta, ovuda nisu mogli.

Sledilo je naravno, obraćanje – onog zbog kog je država na gotovs poslala više od pet stotina policajaca.

Tada je medijima rekao da je zabrana njihovog okupljanja povodom 26. godina od mitinga u selu Hrtkovci „blamaža za vlast„, kao i da nisu bile potrebne toliko jake snage policije, i da je bilo dovoljno i desetak policajaca.

Tek onako za kamere, Šešelj je posle izjave došao do kordona i zastao ispred policajaca. Minut slikanja bio je dovoljan, pa se on povukao nazad u debeli hlad, na tapaciranu stolicu koja je za njega doneta da on slučajno ne bi stajao.

Buka se čula sa druge strane ulice, pa su njegovi minuti slave prekinuti, a sve oči bile su uprte u Sima Spasića (47) iz Obilića, predsednika Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

Ipak, javnost je okupirao na par minuta, sve dok ekipe nisu snimile LDP-ovce koji su bojažlljivo počeli da šire plakat na kom je pisalo „Šešelj ratni zločinac„. I to je bilo kratkog veka, jer su se ubrzo prijavile pristalice radikala koje su osule na njih drvlje i kamenje.

Iskreno, iako je to delovao kao okršaj dve pobesnele mase, ipak to nije bilo tako, ako ste to videli sopstvenim očima. 

Žujović i ekipa znali su da će po širenju parole doći do incidenta. Bojažljivo su razvukli tu išaranu krpicu, držeći je tako čitav minut. Kako su počele da dovikuju i dotrčavaju radikalske pristalice, parola je skupljena brzinom svetlosti.

Povlačenje je počelo, a usledile su salve psovki.

Fizički napad bio je, reklo bi se očekivan. Povici „ustaše, ustaše“ orili su se ovim delom. Došlo je to tuče, guranja, komešanja, psovanja „majke ustaške“. Potom su poletele i pesnice, a tri udarca u glavu dobio je upravo onaj s čela kolone – Žujović.

Tek poneki policajac koji je došao na lice mesta razdvajao je besnu masu, sprovodeći ih ka drugom kraju sela. Masa je, reklo bi se, zadovoljena. Huškanja je bilo. Bilo je i odbrane, negiranja zločina. Bilo je onih koji su hteli da se pobune.

Palo je, što je za gledaoce najbitnije, i malo krvi.

Ukratko rečeno, cirkusa…

Svega, reklo bi se, što će na kratko odvratiti masu od Kije i Slobe, a čime će se napaćeni narod barem malo zabaviti. Ovaj, reklo bi se izrežiran podvig, kako države tako i „ovih i onih“, zamajao je masu koja sutra ne bi primetila da li je mleko za dinar dva skuplje.Jer, top priča su Hrtkovci, ko još mari za aktuelno stanje u državi?

Hrtkovci su bili aktuelna tema svih medija. Kao i sva slična dešavanja, i oni će vrlo brzo biti zaboravljeni…

Tada će uslediti neka nova drama, neki novi skandal…jer, znate kako kažu – dajte narodu hleba i igara i radite s njim šta god hoćete. 

Vazda bilo, i biće.

(Suzana Trajković / espreso.rs )

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here