STARA BINGULA: Mladi odlaze – selo odumire

0
2605

Deagrarizacija, kao nužan pratilac urbanizacije, karakteristika je savremenih društava. Pretežan trend da mladi najčešće napuštaju selo i poljoprivredu kao izvor prihoda, a da u njima ostaje uglavnom starija populacija, odlika je najvećeg broja sela u Srbiji. Ovaj trend nije zaobišao ni fruškogorska sela, a jedan od primera je i fruškogorsko selo Stara Bingula.

Negativan prirodni priraštaj i odlazak mladih sa sela demografska su odlika Srbije, a ovaj trend vidljiv je i u fruškogorskim selima. Stara Bingula, fruškogorsko je selo u koje rode retko sleću, a na ulici od retkih prolaznika možete sresti samo vremešne meštane, koji se još uvek bave poljoprivredom.

Sve je manje naroda, dece, momci se slabo žene. Težak je život na selu“ navodi Željko Čarnić, meštanin Stare Bingule.

Radno sposobno stanovništvo uglavnom se bavi voćarstvom, a neki od njih su nakon života u gradu ipak odlučili da se u selo vrate.

Svi beže od zemlje, lakše je u gradu raditi. Ja sam pokušao, ali sam ipak odlučio da se vratim ovde„, istakao je Željko objašnjavajući da voli selo zbog netaknute prirode, a da su je mir koji pruža i ljubav zadržali u rodnom mestu.

Stara Bingula ima ukupno 150 stanovnika u 50 domaćinstava, od kojih je 20 staračkih, samačkih domaćinstava. Po jedno dete rodi se svake godine, a četvororazredna osnovna školu pohađa 4 đaka, kod kojih su roditelji razvili ljubav prema selu.

Od jeseni krećem u sedmi razred, u Divošu, jer je kod nas škola samo do četvtog razreda. Međutim, nikad ne bih otišla iz sela„, rekla je Marija, učenica iz Stare Bingule.

Kao i ostala fruškogorska sela i Stara Bingula beleži negativan prirodni priraštaj.

Za razliku od drugih sela, bližih gradu, iz kojih deca odu na studije i ne vrate se, ovde deca uglavnom oostanu na imanju roditelja, međutim broj stanovnika se smanjuje„, izjavio je Željko Čarnić, predsednik Saveta MZ Stara Bingula. 

Za meštane koji su ostali prepreku ne predstavalja ni nedostatak vodovodne mreže, ambulante, ali često i telefonskog signala, dok autobus u vreme raspusta saobraća dva puta nedeljno. Ipak, kako kažu ušuškanost Stare Bingule na padinama Fruške Gore ništa ne može zameniti.

(M. Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here