Štrajk radnika Pošte: Od plate ne možemo da živimo, ne odustajemo od zahteva

0
1191

Od petka popodne radnici Glavnog poštanskog centra u Zemunu su u štrajku, što znači da su obustavli isporuku pošiljki. Od ponedeljka su tokom dana neke od pošti u znak solidarnosti sa njima obustavljale rad na određeno vreme.

Radnici Pošte nezadovoljni su, kako kažu, svojim niskim zaradama i njihov glavni zahtev je da plate, za koje kažu da su ispod republičkog proseka, budu povećane. Oni kažu da od tog zahteva neće odustati.

Oni koji su jutros izašli, ispred pošte na Novom Beogradu, da pruže podršku kolegama u štrajku, kažu da to čine „kako bi bilo bolje svima“. Obustava traje od 9 do 11 časova.

„Od ove plate ne možemo da živimo. Ne mesec, nego deset dana ne možemo da sastavimo kraj s krajem“, kažu oni.

Dodaju da nije reč samo o Beogradu i navode da se rad obustavlja i u Novom Sadu, Nišu, Zaječaru, Pančevu, Valjevu, Mladenovcu…

„Zahtevi su realni, ne tražimo ništa što nam ne pripada. Od toga ne odustajemo. Od preko 15.000 ljudi koji su zaposleni u Pošti, 12.000 njih ima platu između 32.000 i 39.000 dinara. Mi smo 15.000 dinara ispod republičkog proseka“, navode oni.

Tvrde da ih građani u najvećem broju slučajeva razumeju i podržavaju jer su i sami „u sličnoj ili istoj materijalnoj situaciji“.

Radnici naglašavaju da nijedan sindikat ne stoji iza štrajka, već kažu da je reč o „samoorganizovanom protestu radnika“.

Osim povećanja plate, među zahtevima se navode i oni koji se tiču „obezbeđivanja dovoljnog broja izvršilaca u tehnologiji“, kao i stavljanje van snage „svih rešenja o kaznama i premeštajima pravdanim potrebama posla“.

izvor: N1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here