SUBOTA: Dan otvorenih vrata u prihvatilištu za pse

0
596

Uprava mitrovačkog KPZ-a u subotu 14. aprila organizuje Dan otvorenih vrata i taj dan, od 10 časova, građani će moći da obiđu prihvatilište za pse koje postoji unutar zatvorskog kompleksa (preko puta ulaza u Hipodrom).

Kako saznajemo, zainteresovani građani će moći i da udome pse koji im se budu svideli.

Pas uz čoveka stoji u blagostanju i nemaštini, zdravlju i bolesti… Siromašnog gospodara čuvaće kao da je princ. Kad ga svi napuste, on će biti uz njega. Jedini apsolutno nesebični prijatelj u ovom sebičnom svetu čoveku može biti njegov pas.”- ovo je deo završne reči advokata Džordža Grejama Vesta (1830–1904), izgovorene 1870. na suđenju u gradu Vorensburgu, država Misuri.

Zastupao je Čarlsa Bardena, kome je komšija ubio psa jer mu je navodno napadao ovce. Barden je dobio maksimalnu zakonom predviđenu odštetu, a advokat Vest je upisan u istoriju jer je u ime ljudskog roda u reči pretočio istinu o psu kao najboljem čovekovom prijatelju.

Jedno od poglavlja ove večne priče ispisuje se i u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, gde o psima u prihvatilištu brinu zatvorenici.

Ovakav program resocijalizacije sprovodi se i u Škotskoj i Španiji, ali je jedino u Mitrovici azil za pse u sklopu zatvora. Korist je trostrana: lokalna zajednica rešava važan komunalni problem, psi dobijaju pažnju, ljubav i šansu da budu udomljeni, a zatvorenici koji prođu obuku i praksu stiču licence za rad s psima po odsluženju kazne.

A kako sve izgleda u praksi, građani će moći da se uvere u subotu, od 10 časova.

(M. M.)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here