SUMORNA BUDUĆNOST MITROVICE: Sve smo stariji i sve nas je manje!

1
590
Mediji, sloboda štampe sa uputstvom za upotrebu

Broj stanovnika na teritoriji Grada Sremska Mitrovica se u poslednjih 15 godina smanjio za gotovo 10 hiljada. Po pokazateljima Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut”, smatra se da trenutno u našem gradu (sa seoskim naseljima) živi 77.667 stanovnika.

Stopa nataliteta (broja rođenih) je izrazito nepovoljna i iznosi 8,5 rođenih na hiljadu stanovnika, dok se povoljnom stopom smatra od 13 do 20 promila.

Stopa mortaliteta (broja umrlih) je 14,8 umrlih na hiljadu stanovnika i smatra se veoma visokom jer je ista stopa na nivou celokupne republike 14 promila.

Stanovništvo našeg Grada se pripada vrlo staroj populaciji jer ima u svojoj strukturi čak 18,5 onih koji su stariji od 65 godina. Prema ovim pokazateljima, stopa prirodnog priraštaja u Gradu i pripadajućim selima je izrazito negativna i iznosi -6,3 (2015 godina), dok je ceo Sremski okrug ona -5,3.

Po istom izvoru, vodeći uzroci smrti su bolesti sistema krvotoka od kojih umire skoro svaki drugi stanovnik (45 %), dok se na drugom mestu kao uzroci pojavljuju tumori (24 %).

Najveći broj stanovnika umire od hipertenzije 15,53%, zatim od oboljenja srca 12,52% i karcinoma dušnika i pluća 7,77%. Najčešće maligno oboljenje kao uzrok smrtnosti predstavlja malignitet dušnika i pluća 32,92%.

 

 

Izvor: Institut za javno zdravlje

1 COMMENT

  1. Ali nema nikakve inicijative za stimulaciju radjanja, a onima koji imaju vise od dvoje dece se administracija trudi da zagorca zivot sto vise…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here