Sve veći natalitet puni vrtiće u Rumi

0
525

Predškolska ustanova „Poletarac“ je tokom ove godine kapacitet proširila za gotovo 250 mesta. U novootvoreniom vrtiću koji se nalazi u nekadašnjim prostorijama JKP „Parking i infrastruktura“ su zbrinuta još 52 mališana, pa Ruma s pravom može da se ponosi činjenicom da je ovde besplatnim predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem obuhvaćeno više od 1600 dece.

Roditelji sa područja rumske opštine od januara više ne plaćaju ni 20 odsto od cene, odnosno ni 3.000 dinara, koliko su do ove godine plaćali za boravak dece u vrtiću. Iznos od bezmalo 40 miliona dinara, koliko lokalna samouprava izdvaja za boravak svih mališana u vrtićima, kako kaže Slađan Mančić, prvi čovek Opštine Ruma, nije veliki za projektovani budžet od dve milijarde dinara.

Otvaranjem novih radnih mesta ne samo što je zaustavljeno iseljavanje, već se mladi sa strane sada rado i doseljavaju u Rumu, što za posledicu ima i povećanje nataliteta zbog kojeg ovdašnja lokalna samouprava čini sve kako bi ukinula liste čekanja za boravak u vrtiću. Tako su u već pomenutom novom objektu oformljene tri jaslene grupe, dok je podrumski prostor pretvoren u kancelarije uprave „Poletarca“.
Istovremeno, tamo gde je doskoro bila Direkcija PU formirane su nove dve grupe za ukupno 46 mališana. Za adaptaciju ova dva objekta lokalna samouprava je izdvojila 10,5 miliona dinara…

Zadovoljstvo roditelja, dece i mladih vaspitača koji su ovde dobili posao potvrđuje to da je otvaranje novih vrtića bilo pun pogodak. Već za nekoliko sedmica počeće da radi i novi objekat u Platičevu – kaže prvi čovek Rume Slađan Mančić i precizira da za finansiranje predškolskog obrazovanja trenutno izdvajaju oko 300 miliona dinara.

Direktor PU „Poletarac“ Radoslav Mašić kaže da je, upravo zbog proširenja kapaciteta vrtića, posao dobilo deset novih vaspitača – šest u objektu kod Doma zdravlja i četvoro u vrtiću kod Malog parka.

U nove vrtiće na teritoriji Rume su stigli i prvi novi antialergijski krevetići, koji postaju standard u predškolskom obrazovanju, pa će tokom naredne dve godine svi stari ležajevi postati prošlost…

(Smiljka Kostić/novosti)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here