Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Suočena sa svojevrsnom pandemijom šećerne bolesti i njenim teškim zdravstvenim i socio-ekonomskim posledicama, internacionalna dijabetološka federacija (IDF), podržana od Svetske zdravstvene organizacije, ustanovila je još 1991. godine Svetski dan borbe protiv dijabetesa, koji se obeležava svakog 14. novembra.

Ovaj dan je izabran zbog toga što je to dan rođenja kanadskog naučnika Frederika Granta Bantinga pronalazača insulina.

20. decembra 2006. godine u Kejptaunu doneta je Rezolucija Ujedinjenih nacija o dijabetesu na Generalnoj skupštini, jednoglasno!

Svake godine odobrava se novi moto pod kojim se obeležava ovaj dan. Ovogodišnji moto Svetskog dana borbe protiv dijabetesa je „Žena i dijabetes – naše pravo na budućnost!

Trenutno preko 199 miliona žena živi sa dijabetesom. Predviđa se da će se broj povećati na 313 miliona do 2040. godine. Dve od svakih pet žena sa dijabetesom su u reproduktivnom dobu, što čini više od 60 miliona žena širom sveta. Žene sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2 moraju planirati trudnoću, u suprotnom može doći do lošeg ishoda trudnoće. Mnoge žene koje tokom trudnoće dobiju takozvani gestacijski dijabetes, doživljavaju komplikacije vezane za trudnoću, uključujući visok krvni pritisak, velike bebe po rođenju. Moguće je da po rođenju bebe dijabetes nestane ali je takođe moguće da se u narednom periodu (od 5-10 godin) razvije dijabetes tipa 2.

Dijabetes je 9-ti vodeći uzrok smrti kod žena širom sveta, uzrokujući 2,1 milion smrtnih slučajeva godišnje. Ženama sa dijabetesom tipa 2 su skoro 10 puta veće šanse da dobiju koronarne bolesti srca.

VAŽNO: Zdravstveni sistem mora obratiti posebnu pažnju specifičnim potrebama i prioritetima žena. Sve žene treba da imaju pristup savremenim terapijama, edukaciji i informacijama.

Povodom ovogodišnjeg slogana Svetskog dana borbe protiv dija- betesa, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Sremska Mitrovica, organizovalo je niz preventivnih pregleda šećera u krvi, krvnog pritiska, tipa i stepena gojaznosti (BMI) u organizacijama gde su zaposleni pretežno žene. Akcije su sprovedene u objektima PU Pčelica. a 9. novembra akcija je održana na gradskom trgu u saradnji sa Medicinskom školom Draginja Nikšić Sremska Mitrovica, dok će 10. novembra akcija biti u JKP Vodovod.

U Društvu posebno ističu akciju koja je održana 9. novembra na gradskom trgu u vremenskom periodu od 10-12 časova, kada su pored provere šećera u krvi i krvnog pritiska, prikupljali novčana sredstva neophodna za operaciju matičnim ćelijama u Milanu devojčice Milice Končar učenice sedmog razreda OŠ „Triva Vitasović – Lebarnik“ iz Laćarka.

Ideja je, pre svega, krenula iz Laćarka, iz njene škole, od njenih drugara i uz svesrdnu podršku i pomoć svih zaposlenih OŠ „Triva Vitasović – Lebarnik.“

Pošto je ova predivna devojčica, koja boluje od dijabetesa tipa 1, i na žalost, još 3 pridružene bolesti – Kronove bolesti, epilepsije i osteoporoze, član i  Društva za borbu protiv šećerne bolesti, društvo je jednoglasno donelo odluku : Sredstva koja su, zahvaljujući donatorima obezbedili za edukativna predavanja povodom ovogodišnjeg Svetskog dana, usmerili su za pomoć Milici!

 

 

Ostavite komentar

*

captcha *