Teškim kamionima razaraju branu na erdevičkom jezeru: NADLEŽNI NE REAGUJU!

1
3842
Foto: Damir Rajtenbah

Da li stanovnici Erdevika imaju razloga za strah? 

Teški kamioni koji prolaze putem preko brane na jezeru Moharač, prave ozbiljnu štetu na putu, asfalt se sve više urušava i, na taj način, smanjuje se osnovna funkcija brane koja treba da zadržava vodu unutar jezera. Bezbednost stanovnika Erdevika je vidljivo ugrožena, te su meštani zabrinuti i uplašeni.

S druge strane, nadležni odmahuju rukom, kao da ih se sve to ne tiče. 

Njih ne zabrinjava čak ni činjenica da je Erdevik, sa nekadašnjih preko 4 hiljade stanovnika, u poslednjih desetak godina pao na svega 1800 meštana. U Mesnoj zajednici navode da je to mahom slovačko stanovništvo koje se iseljava u Evropsku uniju.

Ipak, teško je ne zapitati se da li nadležni, urušavanjem brane na jezeru Moharač, nameravaju da zbrišu i ostatak sela sa lica zemlje.

Iako je brana na jezeru bitan oblik zaštite od poplave, ona se ovih bahatim odnosom teških mašina i kamiona, kao i nehajnim odnosom lokalne samouprave, dovodi u stanje kada više neće biti u stanju područje nizvodno da štiti od plavljenja i potapanja kuća. Doduše, na početku puta koji vodi preko brane postavljena je signalizacija o zabrani, ne samo bilo kakvog saobraćaja, već i pecanja i kupanja, ipak, to niko ne poštuje, a nadležne inspekcije okreću glavu. Treba reći i da Nacionalni park „Fruška gora“ upravlja jezerima, a odbrambeni objekti su pod ingerencijom JP „Vode Vojvodine“.

Namerava li nečija nevidljiva ruka, ovim činom, da zbriše selo kako bi jeftinije došlo do zemljišta? Ovo pitanje nije bez smisla ako se uzme u obzir da je Crkva svoje zemljište već dala u zakup tajkunu Miletu Jerkoviću koji je u prisnim odnosima sa vladikom sremskim Vasilijem.

Dok lokalna šidska samouprava kojoj pripada i selo Erdevik okreće glavu od ovakvih problema, nije li neko rešio da, za tuđi interes, očisti ogromni prostor uz granicu sa Hrvatskom?

I, kada će najzad država Srbija reagovati – kad dođe vreme da se saniraju posledice, ili ipak pre?

(M. Milivojević)

 

1 COMMENT

  1. Koji moroni. Ne sekiraju se jer je to mahom slovačko stanovništvo. Pa oni su bar imali gde da odu, a gde će toići ovi preostali? Iza KArpata u prapostojbinu 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here