Tokom proleća POJAČANA kontrola saobraćaja

0
899

Saobraćajna policija u Sremu počela je akciju pojačane kontrole saobraćaja sa ciljem povećanja bezbednosti najranjivijih kategorija učesnika u saobraćaju.

Vladimir Roljić, načelnik Saobraćajne policije, o motivima za ove akcije  rekao je da je bilo nekoliko nezgoda u kojim su stradanju pešaka doprineli vozači koji su se kretali velikom brzinom u naselju zbog toga je saobraćajna policija preduzela niz  aktivnosti, pre svega pojačane kontrole, kako pešaka, tako i brzine kretanja u onim ulicama gde je najveća frekvencija pešaka.

Ove godine planiramo i dosta preventivnih aktivnosti i kampanja kako bismo podigli svest pešaka u poštovanju saobraćajnih propisa kako bi izbegli stradanje, povređivanje i kako ne bi plaćali novčane kazne koje su novim zakonom znatno povećane.“- rekao je Roljić.

U toku marta dva pešaka su izgubila život na području Srema, a prošle godine jedan. Kad je reč o prva tri meseca ove godine, dodao je Roljić, ta brojka je još veća. Po njegovim rečima, nadležni su analizirali  te nezgode i utvrdili da pešaci najčešće stradaju zbog svojih grešaka, kretanja noću bez svetla van naselja, stupanja na kolovoz pod dejstvom alkohola, kao i prelaska puta van pešačkog prelaza.

Ono što najviše zanima vozače od novina u zakonu jeste da su kazne za nekorišćenje sigurnosnih pojaseva, kao i za korišćenje mobilnih telefona povećane sa pet na deset hiljada.

Kada je 2009. godine uveden tadašnji Zakon procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva bio je 30%, istako je Roljić, a sada je 90% na području Srema kad je reč o vozačima i suvozačima, a na zadnjoj klupi je niži. Policija će ove i naredne godine aktivnosti usmeriti na podizanje procenta upotrebe pojaseva na zadnjim sedištima jer je dokazano da upotreba pojaseva drastično povećava šansu da prežive saobraćajnu nesreću ili da ne zadobiju telesne povrede.

Kako dolaze bolji vremenski uslovi na putevima će biti sve veći broj biciklista, vozača motocikala, mopeda. Iz Policijske uprave apeluju na sve njih da poštuju saobraćajne propise. Za bicikliste je najbitnije da voze bicikl što bliže ivici kolovoza i da noću koriste svetla, a za vozače motocikala i mopeda najbitnije je da nose zaštitnu kacigu.

Policajac ima pravo i obavezu, po novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja, da isključi iz saobraćaja vozača motocikla ili mopeda koji ne koristi zaštitnu kacigu i da mu zabrani i onemogući dalje kretanje. 

Novi Zakon predviđa dosta novih prekršaja, npr. biciklisti nemaju pravo da vuku kolica ili životinju/psa za sobom, to će biti prekršaj po novom zakonu.

Kada je upotreba zaštitinih sistema za decu takođe ima dosta izmena, ranije je to bio jedan prekršaj, a sada je podeljeno na više u zavisnosti od toga da li se dete prevozi u krilu vozača, da li se prevozi na prednjem sedištu ili zadnjem bez sedišta za decu, kazne su od pet i od 15 do 30.000 dinara.

Pored ovih akcija, Odeljenje saobraćajne policije sprovodiće i akcije na zaštiti maturanata tokom aprila, maja i juna ove godine kad su proslave završetka srednje škole aktuelne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here