„Trg mladih poljoprivrednika“ postavljen u centru Mitrovice

0
1060

Na Trgu Vojvođanskih brigada, u samom centru Mitrovice, postavljen je „Trg mladih poljoprivrednika”. Organizator je Agencija za ruralni razvog grada.

Cilj ove „pijace mladih poljoprivrednika”, koja će biti postavljena od 8. juna do 1. septembra, jeste podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača u plasmanu njihovih proizvoda.

„Ove i prethodne godine, i Ministarstvo poljoprivrede, i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, imali su odlične mere podrške mladim poljoprivrednicima, do 40 godina starosti. Podrška je bila u dodeli avansnih, bespovratnih sredstava za otpočinjanje i unapređenje postojeće poljoprivredne proizvodnje. Odlučili smo se da se nadovežemo na ove mere, i mladim poljoprivrednicima i ženama koje se bave poljoprivredom, na teritoriji našeg grada, pružimo podršku u plasmanu poljoprivrednih proizvoda. Obezbedili smo prodajne tezge, na period nešto kraći od tri meseca.“ – objasnio je Petar Samardžić, direktor Agencije za ruralni razvoj.

Po njegovim rečima, mladi poljoprivrednici će moći da prodaju isključivo proizvode za čiju su proizvodnju registrovani. Prihvatljivi sektori su voćarstvo, povrtarstvo i pčelarstvo, tako da će se na tezgama naći sveže jabuke, maline, tikvice, paradajz i paprika, domaći sokovi i likeri, med i ostali pčelarski proizvodi. Kako tokom sezone budu stizale nove povrtarske i voćarske kulture, tako će se i tezge na „Trgu mladih poljoprivrednika” dopunjavati novim proizvodima.

„Ovakve stvari su nam jako važne, jer jedno je proizvesti robu, a drugo istu prodati. Na ovaj način nama se pruža mogućnost da zaradimo nešto više nego što bi to prodajom na veliko, a ujedno Mitrovčani imaju priliku da se upoznaju sa kvalitetnom robom koju nudimo mi lokalni poljoprivredni proizvođači, tako da mislim da smo svi na dobitku”, rekao je Momčilo Uzelac, jedan od mladih poljoprivrednika.

(M. M.)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here