TRI DECENIJE ČUVAJU IDENTITET: Jubilej srpskog folklornog društva u Šidu

0
206

Jedan od osnivača Srpskog kulturno-umetničkog društva „Sveti Sava” u Šidu i umetnički rukovodilac Radovan Grčić, nagrađen je Šestodecembarskom nagradom Opštine Šid.

U obrazloženju je navedeno da Grčić u u pruža izuzetan doprinos očuvanju muzičke i kulturne delatnosti na ovim prostorima, koja se tradicionalno neguje kao baština srpskog naroda. Sva znanja tokom tri decenije prenosio je članovima SKUD-a „Sveti Sava”. Istakao se i kao koreograf, uradivši sedam koreografija narodnih pesama i igara. Na scenu je postavio dvadesetak koreografija najboljih koreografa Srbije, kojima podiže na noge ne samo Šiđane, već i publiku na mnogobrojnim gostovanjima po zemlji i inostranstvu.

Radovan je radio u brojnim društvima, ali je kaže, od prvog dana pre 30 godina, imao ideju da „Sveti Sava” bude najbolji u Srbiji.

Radio sam u šidskom KOC-u jedno vreme kao stručni saradnik za narodne pesme i igre. Vodio sam radnički klub „Hempro” Šid, a paralelno je formirana gradska sekcija „Narodnih pesama i igara”, kojoj sam se pridružio 1985. kao harmonikaš, a kasnije i kao igrač, da bi dve godine kasnije oformili SKUD „Sveti Sava”, spajajući gradsku sekciju i radničko društvo. Repertoar je u to vreme obuhvatao pesme i igre bivše Jugoslavije i okupljao omladinu bez obzira na nacionalnu pripadnost, mada je bilo primedbi zbog naznake „Srpsko” u imenu društva – seća se Grčić.

Ovaj KUD je rangiran među najbolje u zemlji a gostovao je po celoj Evropi, a stigao je i do Perua, a na tim nastupima publika je, veli Grčić, najbolje reagovala na vranjanske pesme, igre južne Srbije, srpske pesme sa Kosova, ali i Vojvodine.

Dobili smo izuzetno dobre kritike štampe i stručnjaka i zbog toga smo ponosni. Najbolje su prolazile pesme koje se odnose na praznike, na radove u polju i vinogradima, ljubavne pesme i druge – kaže Grčić. – Najdraža je ona publika koja ceni naš rad. U Vojvodini nam prate svaki detalj pesme, igre i oni znaju da nas nagrade aplauzima, odlični su. Ja kažem da je to školovana publika. Šidska publika je vrlo zahvalna publika. Ne kažem to samo ja takvo mišljenje ima svaki KUD koji dođe pred šidsku publiku. Kad je inostranstvo u pitanju, Evropa, moram reći da je italijanska publika izuzetna. Oni imaju kulturu na visokom nivou, strasni su i ne štede dlanove.

Za 2018. godinu još se prave planovi nastupa. U SKUD dolaze nova mlada lica, i to je dobro, kaže Grčić, pa uz dobre koreografije „Sveti Sava” se neće stideti da izađe pred najstručniju komisiju i najzahtevniju publiku.

 

https://www.dnevnik.rs/vojvodina/predani-cuvari-identiteta-08-01-2018

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here