U fruškogorskom selu Rivica vodenica iz 1763. godine

1
2440

U sremskom selu Rivici u opštini Irig, nalazi se jedna od najstarijih vodenica u Srbiji i jedina u Vojvodini koja datira iz 1763. godine. Posle niza godina, novi vlasnici udahnuće joj uskoro novi život u nameri da postane i lepo mesto za turiste.

Skrivena u ataru Jazavac kod Borkovačkog potoka, na terenu kojim se sremska ravnica talasa u padine Fruške gore, vodenica u Rivici dar je čoveka i prirode. Njen točak odavno se ne čuje, jer su poslednji vodeničari, deda Đura i njegova žena Klara prestali da melju žito pre više od tri decenije.

Novi vlasnici, otkupili su vodenicu, ali i veliki kompleks zemljišta od 25 hektara do Borkovačkog jezera.

Kad smo je mi kupili pre pet godina ona je bila u dosta devastiranom stanju, moram da naglasim da je ova vodenica spomenik kulture Republike Srbije i zaštićena je kao takva i moram priznati da smo mi, sve što smo radili na rekostrukciji, radili u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici„, kaže Nebojša Vlahović, vlasnik vodenice u Rivici.

U ovoj vodenici, osim što je mleo žito, čuveni deda Ðura, koga pamte i Rumljani i stari Rivičani, pravio je vino i rakiju, a kuvala se riblja čorba.

Vlahovići osim ovog kompleksa imaju i vinograde i voće na 40 hektara. U okviru imanja  napravili su vinariju i destileriju za rakiju, pa se u ovoj oazi mira mogu probati i domaća pića.

Počeli smo proizvodnju vina i za sada smo zadovoljni kako to prolazi kod publike. Što se tiče voća, proizvodimo krušku i ostalo voće koje možemo da prerađujemo„, kaže Nebojša Vlahović.

Da vodenica oživi, a ovo mesto bude privlačno za turuste, pomaže i lokalna samouprava.

Kada se počelo, pre dve godine, to je bio atarski put, nije moglo da se priđe od prašine. Sada je to malo bolje, uspeli smo neki grebani asfalt i kamen da odradimo, bolje je, ali i to je malo„, kaže Stevan Kazimirović, predsednik opštine Irig.

Da je vodenica ponos sela saglasni su i meštani, a želja vlasnika je da postane odmorište za putnike namernike sa pričom o tradiciji, domaćim vinima i hranom po kojoj je Srem nadaleko čuven.

(Gordana Manjenčić, Branimir Cvetković/RTS)

1 COMMENT

  1. Bas lepo sve zuti do zutoga. I svi vinari i vinogradari. Sve otese i prisvojise. Bagra lopovska…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here