Dobro došli na Sremskomitrovački portal
logo


Iako Vojvodina ima ogromne potencijale u biomasi, niko ih gotovo uopšte ne koristi, zbog čega svake godine propadne oko tri miliona tona biomase, tvrdi potpredsednik pokrajinske Skupštine Milivoj Vrebalov.

biomasa„Postoje ogromni potencijali u biomasi iz žetvenih ostataka, ali se gotovo i ne koriste. Najbolji primer za to je mitrovačka Termoelektrana-toplana, koja je 2012. godine prešla sa skupog uvoznog gasa na domaću biomasu sa vojvođanskih polja.“

Ušteda koju donosi razlika u cenama gasa i biomase, u njihovom slučaju suncokretove ljuske, jeste oko 250.000 evra godišnje, rekao je Vrebalov na Svetskim danima održive energije u gradu Velsu u Austriji.

On je rekao da je, osim uštede u novcu, povećana i sigurnost proizvodnje toplote, jer ne zavisi od količina uvezenog energenta, već energent uzgajaju sami.

Prema njegovim rečima, ne moraju samo veliki konzumenti da prelaze na pelet, već je ideja da i individualni poljoprivredni proizvođači mogu da pređu na jeftiniji oblik grejanja. Vrebalov je dodao da je cilj delegacije Skupštine Vojvodine da se na skupu poveže sa mogućim kupcima gotovog agropeleta.

Cilj nam je da naš proizvod nađe svoj put na rastućem tržištu peleta u Evropi, jer kako smo ovde čuli, države Evropske unije troše više peleta nego što mogu da ga proizvedu„, kazao je Vrebalov.

On je najavio da će u Skupštini Vojvodine biti održana Međunarodna konferencija o biomasi.

 

Beta

Ostavite komentar

*

captcha *

  1. ana antonin Odgovori
    Mitrovačka Termoelektrana-toplana prešla 2012. prešla na vojvodjansku biomasu?!?Pa zašto onda potrošači to ne oseete u mesečnim računa za centralno grejanje?