Uginula RODA koja se DANIMA borila da preživi pošto je neko PUCAO U NJU!

0
2413

Bela roda, koja je prošlog četvrtka ranjena iz vatrenog oružja u Mačvanskoj Mitrovici, uginula je od posledica ranjavanja u prihvatilištu zoo vrta na Paliću.

Kako su naveli u Zavodu za zaštitu prirode, uzrok je bio ljudski faktor, odnosno pogođena je iz puške, sačmom (lovačka) ili dijabolom (vazdušna). Pokrajinska inspekcija će podneti prijavu protiv N. N. lica i zatražiti pomoć od nadležne policijske uprave, kao i od tužilaštva u daljem rasvetljavanju ovog nemilog slučaja.

Podsećamo, Marko Tucakov, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ranije je rekao kako je reč o odrasloj jedinki rode, kao i da je ona bila odmah prebačena na Veterinarski institut na Paliću.

Naime, početak avgusta je period kada većina mladunaca bele rode izleće iz gnezda. Oni uče da lete, hvataju hranu (i dalje im je delimično donose i roditelji), te uz kratak period zadržavanja kod nas, počinju prvu seobu na jug. Ovaj period je veoma izazovan za preživljavanje mladih roda i njihovih roditelja, rekao je ranije Tucakov.

Prema njegovim rečima, zabrinuti građani se javljaju Zavodu svakodnevno, suočeni sa pronalaskom roda koje su iscrpljene, povređene i tako onemogućene da se osamostale i odlete prema jugu.

– Često se te rode viđaju pored puteva, u dvorištima, na tlu, na javnim mestima – među ljudima. Ako ne mogu da lete, to je jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje. Ornitolozi u Zavodu tumače kako postupati u ovakvim situacijama, kako bi se rode spasile ili sačuvale do dolaska stručne ekipe koja će ih profesionalno zbrinuti, rekao je Tucakov.

S obzirom na veliki broj zbrinjavanja roda, potrebno je znati uzroke koji dovode do ovih situacija, dodao je.

Takođe, rode se mogu povrediti još u gnezdu, jer se tamo sve češće nalaze veštački materijali.

– Budući da ih rode lako mogu pronaći, a i dobar su građevinski material, nije čudo da su gnezda puna papira, tkanine, kanapa, metala i plastike. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda. Prilikom takvih slučajeva potrebno je popeti se do gnezda (ako je dostupno i ako nije na banderi) i izvršiti presecanje materijala koje sputava ptice. Ako je tkivo oštećeno, rodama je potrebna i stručna intervencija, objasnio je Tucakov.

On je naveo da su u letnjem periodu česte oluje, a neka rodina gnezda su i inače nestabilna. Ukoliko mladunci padnu na tlo, prvo je potrebno proveriti da li su vidljivo povređeni. Ukoliko nisu, mogu se vratiti na gnezdo, ako se ne nalazi na banderi.

Dodao je kako je sudar roda sa žicama dalekovoda vrlo čest, kao i da rode mogu da pretrpe oštećenja krilnih pera koje im može onemogućiti da lete.

U težim situacijama ptica ugine, što je posledica kratkog spoja, objasnio nam je ornitolog Tucakov.

Naveo je da su rode pored puteva u najvećoj opasnosti jer, iscrpljene i gladne često ne mogu da lete i stradaju od vozila, pa je neophodno skloniti ih sa ulica ili puteva na kojima se nalaze u zatvoreni prostor do dolaska stručnjaka.

Tucakov takođe apeluje na oprez prilikom vožnje.

Rode su pored puteva jer tu imaju dosta hrane. Pokošeni putni pojasevi puni su insekata i glodara, a česta su i divlja smetlišta – izvori hrane koja ih privlači. Na smetlištima, takođe ima dosta glodara, koje rode jedu, kaže on.

Tucakov navodi da je potrebno biti oprezan ako se naiđe na rode ili druge krupne životine pored puta, jer, ako su neiskusne, prilikom poletanja ili bežanja mogu nas iznenaditi i poći upravo pred vozilo, a ne u suprotnom pravcu, kako bismo očekivali.

Ukoliko pronađete povređene rode u okolini elektrovodova, ukoliko gnezdo padne zajedno sa mladuncima koji nisu sposobni da lete, ukoliko primetite da mlada roda ne može da izleti iz gnezda, da se sapliće i posrće a krilima maše kao da želi da izleti, te ako primetite odrasle rode koje i posle plašenja ne mogu da lete, pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji će ih ornitolozi i tim za zbrinjavanje divljih životinja zbrinuti.

(Jelena Jovanović/espreso.rs)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here