Uloga Karleušinog mladeža u izboru predsednika mitrovačkog Osnovnog suda

0
2037

Onog časa kada su na medijima počeli da se forsiraju ličnosti, osobine i stvari koje su, u nekim bivšim vremenima, smatrani sramotnim i bojažljivo skrivani od javnosti – počeo je sveopšti sunovrat i sveopšta estradizacija društva kao da je metastazirala.

Prvo su javnu scenu preuzele budale, kriminalci i ostale moralne nakaze, a u poslednje vreme ta želja za slavom poprima oblik masovne pojave i među ostalim građanima.

KV radnici kupuju diplome privatnih fakulteta i postaju političari, umetnici trivijalnog karaktera opsednuti su nagradama, za poslaničke mandate se grabe đaci iz poslednjih klupa bezobzirno odgurujući one koji su, tokom svih godina njihovog školovanja, bili bolji, vredniji i uspešniji.

Više ni sudovi nisu imuni –  ovih dana, u direktnom prenosu, javnost ima priliku da prisustvuje estradizaciji pravosuđa.

Izborom novog predsednika Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici, kao da je dat znak svima koji imaju makar zrno ambicije, da se upuste u trku za ovu prestižnu funkciju ne birajući sredstva.

Prošlonedeljni tekst na ovu temu ukazao je na flagrantno kršenje zakona ove države od strane sudije Dragane Barbatesković koja je – preko njegovog nadređenog – izvršila direktan uticaj na državnog tužioca kako bi povukao tužbu protiv  B. N. okrivljenog zbog nasilja u porodici.

U najboljem slučaju, možda je odležane tri nedelje u zatvoru dobar nauk za B. N. da promeni svoj odnos prema ostalim ukućanima. A šta ako se sve, u nekoj budućnosti, završi tragedijom? Koliko bi, po toj pretpostavci, za to bila zaslužna Barbateskovićka? Dovoljno da bude izabrana na mesto predsednika Osnovnog suda?

Štaviše, i neki pomoćni radnici zaposleni u mitrovačkoj Palati pravde (inače, pravno neuki) stali su u odbranu pomenute sutkinje i nije im smetalo što je dotična prekršila Ustav i Zakon, već što je ista nazvana “starletom” zbog nekoliko svojih provokativnih fotografija na Fejsbuku.

Nejasno je zbog čega dotični smatraju da je starleta pojam koji bi, po nekom nepisanom pravilu, trebalo da bude uvreda.

Možda zato što s gnušanjem gledaju na činjenicu da su rijaliti najgledaniji programi na televiziji, jer oni su iznad “krezube, sendvičarske mase”, vo nebesjah, u eliti, koja se ne bavi time da li je mladež na naslovnim stranicama tabloida zaista bio Karleušin ili je sve montirano kako bi se zabavljala “priglupa glasačka mašina”.

Kako tvrde, sveopšta estradizacija društva im je strana – njihova je pažnja usmerena na stare proverene vrednosti.

Bar je tako kada sude o drugima, ipak, kada je reč o njima samima, onda se stvar menja iz korena, pa i njihovi kriterijumi. Branitelji Dragane Barbatesković smatraju da je čak i  narušavanje Etičkog kodeksa sudija dozvoljeno kada je u pitanju lična sloboda pojedinca.

Iako, po njima, sve na prvi pogled izgleda kao sudijina privatna stvar – da li je baš tako?

Etički kodeks je samo strukovno udruženje sudija donelo zarad čuvanja dostojanstva svoje profesije i u njemu je jasno i nedvosmisleno navedeno da je sudija dužan da se odeva i ponaša prikladno (svuda i na svakom mestu), na način kojim se čuva ugled suda i njegovo lično dostojanstvo.

Dragana Barbatesković – kandidat za predsednika Osnovnog suda u Sremskoj Mitrovici (foto: Facebook)

Sama činjenica da Barbateskovićka i pored direktnog sprdanja sa Etičkim kodeksom, i pored suđenja na način kako je to opisano u slučaju B. N. –  namerava da se bori za mesto predsednika Osnovnog suda u konkurenciji sa profesionalno daleko uspešnijim kandidatima, već ukazuje koliko je urušeno naše pravosuđe.

Ipak, ohrabruje činjenica da u odbranu Barbateskovićke nije stala njena struka, ni jedan sudija, niti sudijsko udruženje. Možda je ta tišina dovoljno glasna onima koji biraju novog predsednika Osnovnog suda u Mitrovici.

(Milan Milivojević)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here