Uskoro izgradnja biciklističke staze od Novog Sada do Beograda

0
632

U planu je izgradnja biciklističke staze duž starog puta Novi Sad – Beograd (preko Banstola), a sledi izrada tehničke dokumentacije.

Staze će biti širine dva metra, a trasa će biti od novog Žeželjevog mosta do skretanja ka ciglani, na izlazu iz Sremskih Karlovaca. Zatim će ići od skretanja za ciglanu ka Čortanovcima u zoni između pruge i puta, oko Čortanovaca, do veze sa putem i kroz Inđiju do objekta iznad pruge i na kraju staza će se prostiirati od objekta iznad pruge između Inđije i Stare Pazove do ulaza u Batajnicu.

Rok za izradu projektno-tehničke dokumentacije ove biciklističke staze je godinu dana, a javno otvaranje svih pristiglih ponuda je 16. novembra.

Pokrajinski sekretarijat za privredu trenutno traži projektantsku firmu, koja će izraditi projektno-tehničku dokumentaciju buduće biciklističke staze, kako bi se biciklistima u što većoj meri omogućila nezavisnost u odnosu na druge učesnike u saobraćaju.

Problemi bi jedino mogli da nastanu na delovima puta na kojima odlike terena ne pogoduju biciklistima (npr. zona između Sremskih Karlovaca i Banstola) ili u naseljenim mestima gde postoje značajna prostorna ograničenja (npr. objekti iznad železničke pruge).
Firma koja bude izabrana na ovom tenderu sekretarijata treba da sarađuje sa Zavodom za urbanizam Vojvodine.
Turističku saobraćajnu signalizaciju je potrebno projektovati u skladu sa principima koji su se koristili u međunarodnom projektu biciklističke rute „Eurovelo 6“, u kojem Srbija učestvuje.
(Gorica Nikolin/021.rs)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here